– Varmepumpen i samme enhet som varmeveksleren og viften

Boligenergi AS har installert to aggregater med varmepumpeteknologi som skal gjenvinne avtrekksluft i to boligblokker i Oslo. – Det spesielle med disse er at varmepumpen er i samme enhet som varmeveksleren og viften.

– Dette er en ny måte å tenke på. Man setter varmepumpen oppe på loftet nær energikilden, og får varmevekslet med en gang. Deretter sendes det varme vannet ned i kjelleren og inn på akkumulatortanken, sier daglig leder Martin Schjølberg i Boligenergi AS til Tekniske Nyheter.

Cityvex. Foto: Boligenergi

 

– Med dette systemet slipper man den tradisjonelle glykolkretsen inne i blokka. Det er flere som har hatt problemer med lekkasje fra glykol. Nå bruker man kjølemediet R410A fra taket til innermodulen, og sender varmt vann derifra og ned, sier Schjølberg.

Boligenergi AS har installert Cityvex, som systemet heter, i to blokker i Grefsenveien 47 c og d i Oslo.

– Det er viktig å isolere rørledningene ned til kjelleren, slik at det ikke blir et stort varmetap. Isteden for å sende fem graders vann fra taket og ned, så sendes det nå ned vann på 45 til 50 grader, sier Schjølberg.

Cityvex er et prefabrikkert system som produseres av leverandøren ENSO og består av to enheter/moduler.

– Hovedenheten inneholder EC-vifter, en varmepumpemodul og styresystemet. Enheten kan plasseres innendørs på loft, teknisk rom eller på taket som et vanlig tradisjonelt ventilasjonsaggregat med kjølebatteri, sier Schjølberg.

– Det unike med Cityvex er at denne enheten er satt sammen av alle de enhetene som et tradisjonelt system består av. Forskjellen ligger i at dette systemet er mer kompakt og spesialtilpasset gjenvinning av ventilasjon, sier Schjølberg.

Enheten tåler norske klimaforhold, og systemet kan operere ned til – 22 C° uten problemer. Den andre enheten består i hovedsak av en varmeveksler som veksler varme mellom varmepumpen og forvarmingen av tappevannet.

 


Cityvex kan kombineres med solfangere. Foto: Boligenergi 

 

– Denne enheten må plasseres innendørs. Enhetene kobles sammen ved hjelp av et kobberrør hvor kuldemediet sirkulerer mellom modulene, henter varme fra avtrekksluften og tilfører varme til tappevannet, sier Schjølberg.

Systemet blir prefabrikkert og testet av ENSO før det sendes til Norge. Som totalentreprenør vil Boligenergi ha ansvaret for prosjekteringen, monteringen og at systemet fungerer tilfredsstillende i henhold til forventet levetid, tekniske spesifikasjoner og myndighetskrav.

Høyere COP

– En av fordelene med Cityvex i forhold til tradisjonelle systemer, er at Cityvex har en veldig stor fordampercoil hvor fordampningstemperaturen er veldig nær temperaturen til ventilasjonsluften etter at den har passert coilen til fordamperen. Dette gir en betydelig bedre varmeoverføring i forhold til tradisjonelle systemer, sier Schjølberg.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 11/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB