Ulovlig å montere varmepumper uten f-gass-sertifikat

Varmepumpeforeningen (NOVAP) oppnådde 300 f-gass-sertifikater gjennom sine kurs før fristen gikk ut – og fortsetter med kurs i hele høst.

Alle som monterer varmepumper og jobber med kuldekretser i varmepumper og kjøleanlegg måtte bli F-gass-sertifisert før 1. september 2013.

– Vi er fornøyde med at vi har sørget for en betydelig andel av sertifikatene så langt, sier daglig leder Baard Bårdsen i Novap i en pressemelding. For mens det finnes 12 godkjente eksamenssentre landet over, har Novap sørget for omtrent hvert fjerde sertifikat så langt.

– Hittil er om lag 1250 sertifisert, og dermed er vi omtrent halvveis i forhold til behovet vi hadde anslått overfor myndighetene, opplyser daglig leder Lisbeth Solgaard i Isovator, som er nasjonalt sertifiseringsorgan for f-gass forordningen og de tilhørende sertifikatene.Lisbeth Solgaard i Isovator gratulerer kurskoordinator Einar Gulbrandsen i Novap, som nå har uteksaminert mer enn 300 F-gass-sertifikater.

– De som ikke har tatt f-gass-sertifikat ennå, har ikke har lov til å montere varmepumper eller jobbe med kuldekretser før de har sertifisert seg, understreker Baardsen. Og det holder ikke med personell-sertifikat.

– Bedriftene må også bli sertifisert, men til nå har bare ca. 150 av dem gjort det, sier Solgaard. Ifølge Isovator finnes det minst 500 bedrifter som trenger denne sertifiseringen.

– De som ikke har sertifikat, jobber rett og slett ulovlig etter 1. september, understreker Solgaard.  Novap har i samarbeid med VKE (Foreningen for Ventilasjon, Kulde og Energi) laget et internkontroll-system for bedriftsgodkjenning i F-gass.

Kontroller kommer

Solgaard opplyser at Isovator nylig har hatt besøk av  Miljødirektoratet, som ble oppdatert om hvilke bedrifter og personer som har sertifisert seg.

–  Myndighetene gjør seg nå klare til å starte kontroller, sier Solgaard. Samtidig har bransjen tatt kravene inn over seg i større grad enn tidligere.

– Nå står folk i kø for å gå på kurs. Noen av eksamenssentrene melder om fulle kurs, men det finnes ledige plasser, sier Solgaard. Novap fortsetter med sine f-gass-kurs på Kuben Yrkesarena i Oslo gjennom hele høsten.

– Det begynner å bli fullt, men vi har noen ledige plasser innimellom, opplyser kursansvarlig Einar Gulbrandsen i Novap.

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB