– Tenk deg om før du velger varmepumpeløsning

 – Vurderer du om du skal velge vann/vann-varmepumpe eller luft/vann-varmepumpe, bør du foreta en investeringsanalyse før du velger løsning.

Dette sier daglig leder i Friganor, Fredrik Engh til Tekniske Nyheter. – Det er mange faktorer som spiller inn i en vurdering, Blant annet grunnforhold, borrekostnader, plassering osv, sier Engh. 

– Er bygget plassert i et relativt mildt klima, så vil en luft/vann-varmepumpe fungere bedre enn hvis du bor i et veldig kaldt område. Da vil en vann/vann-varmepumpe som henter varme fra energibrønner, kunne være et bedre alternativ og regnestykket være et helt annet.

– Da årsvarmefaktoren ikke er så mye dårligere for en luft/vann-varmepumpe, vil det under en normal levetid kunne være vanskelig å betale tilbake merkostnaden for en vann/vann-varmepumpe med borehull, sier daglig leder Fredrik Engh i Friganor. Foto: Anne Brith Johansen

– Vanligvis vil et anlegg med en luft/vann-varmepumpe investeringsmessig ligge betydelig lavere enn en vann/vann-varmepumpe og borrehull. Da årsvarmefaktoren ikke er så mye dårligere for en luft/vann-varmepumpe, vil det under en normal levetid kunne være vanskelig å betale tilbake merkostnaden for en vann/vann-varmepumpe med borehull, sier Engh. – En komplett luft/vann-varmepumpe vil kunne koste ned mot 30 til 50 prosent av kostnadene bare til borehullene.

– Andre fordeler med en luft/vann-varmepumpe er et begrenset arealbehov. Du slipper å grave opp hele nabolaget, du fjerner usikkerheten rundt borehullskapasiteten og du vil redusere plassbehovet i tekniske rom, sier Engh.

Slå av varmepumpen når det blir for kaldt

På de kaldeste dagene i året anbefaler Engh at luft/vann-varmepumper til proffmarkedet skrus av under et visst temperaturnivå, og at man kobler inn backup-varme isteden.

– Luft/vann-varmepumper beregnet for proffmarkedet er vanligvis ikke så godt optimaliserte for norsk kaldt klima som privatmarkedsproduktene er. Varmepumper til privatmarkedet er produserte for å kunne virke under alle klimatiske forhold, også under veldig lave utetemperaturer. Det gjør nødvendigvis ikke varmepumpene til proffmarkedet, sier Engh.

– Skal du lage en luft/vann-varmepumpe til proffmarkedet like bra som et privatmarkedsprodukt vil den bli ekstremt kostbar og også veldig stor, sier Engh.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 5/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

 

 


Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB