Sogndal ble ”Årets Varmepumpekommune 2015”

Tirsdag 3. mars ble Sogndal kommune tildelt prisen Årets varmepumpekommune. Tildelingen skjedde på årets varmepumpekonferanse, som i år ble arrangert på Quality Hotel Expo på Fornebu.

Sogndal kommune trakk det lengste strået i konkurranse med Ibestad og Ulstein kommuner som også var nominerte. Prisen deles ut av Norsk Varmepumpeforing (Novap).

– Vinneren har i mange år vært en pådriver for å få etablert miljøvennlige energiløsninger i kommunen og har i forbindelse med sin energi- og klimaplan utredet flere fjernvarmealternativer med mange planlagte nybygg og store rehabiliteringer i Sogndal sentrum, skriver Novap i en pressemelding. 

 

 Bildet er fra sjøvannsveksleren. Foto: Sognekraft

 

I Sogndal kommune er det bygd ut et fjordvarmeanlegg som leverer varme og kjøling til bygg i Sogndal. – Vi satte i gang anlegget høsten 2013. Forprosjektet startet i 2010. Vi så på fem ulike alternativer og endte opp med et anlegg hvor vi pumper sjøvann opp til en veksler som ligger i sjøkanten, og pumper sjøtemperert ferskvann videre til tre energisentraler som ligger nær kunden, sier Kai-Vidar Myrhol fra Sognekraft. Han mottok prisen på vegne av Sogndal kommune. Sognekraft har stått for utbyggingen av fjordvarmeanlegget i Sogndal.

– En vesentlig fordel med denne løsningen er rikelig tilgang på rimelig kjøling og lite varmetap i overføringslinjene, sier Myrhol.

Fjordenergianlegget henter sjøvann på 50 meters dyp, og temperaturen ligger på 7 til 8 grader.

Fase 1 av utbyggingen er ferdig, og produksjonen fra Sognekraft Fjordenergi var på 4 GWh i 2014. – Av dette var 211 000 kWh kjøling, sier Myrhol.

Når alt er ferdig utbygd, vil anlegget kunne gi 15,5 GWh varme og 5 GWh kjøling.

 

  Kai-Vidar Myrhol fra Sognekraft mottok prisen Årets Varmepumpekommune på vegne av Sogndal kommune. Foto: Novap

 

– Vi har både nye og gamle anlegg. De gamle anleggene driver vi og bygger om nå, slik at alle anleggene blir mest mulig effektive. Blant annet bygger vi om et 70-90 anlegg slik at det blir bedre tilpasset varmepumpedrift, sier Myrhol.

Han fremhever det gode samarbeidet som har vært mellom Sognekraft og Sogndal kommune i forbindelse med utbyggingen. – Jeg vil også gi en honnør til Nortura som har vært veldig positiv til dette. Det har gitt mulighet til å  plassere sjøvannsveksleren på det rette stedet i forhold til sjøvannsopptaket, sier Myrhol.

Fjordvarmeanlegget leverer energi til Sogndal Fotballs kontor- og næringsbygg, høgskole, videregående skole og Sogndal kommunes skoler på Fosshaugane og til Fjordlinje Eiendom på Granden i Sogndal.

  

I EnergiRapporten nr. 9/2010 finner du også en oversikt over tidligere vinnere, og en kort presentasjon av de andre nominerte.  Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB