Oljekjel erstattet med to varmepumper på 124 kW

Sivilforsvarets beredskaps- og kompetansesenter er lokalisert på Starum leir like sør for Gjøvik. Forsvarsbygg Skifte eiendom har nå byttet ut senterets gamle oljefyrkjel med to luft til vann-varmepumper.

– Vi har installert to varmepumper som hver har en effekt på 124 kW, sier assisterende prosjektleder Atle Maurud i Skifte Eiendom til Tekniske Nyheter. – Ifølge beregninger basert på tidligere forbruk, antar vi at varmepumpene vil dekke 60 til 70 prosent av effektbehovet. Arealet som skal varmes opp, er på cirka 4 600 m2. Eksisterende el-kjel benyttes som spisslast og backup for varmepumpene. Det er også beholdt én av oljekjelene som reservekapasitet.

 

Avdelingsleder Christian Myhre fra Direktoratet for sivil beredskap takket  Forsvarsbygg og assisterende prosjektleder Atle Maurud (til venstre) for den ”grønne” leveransen. Foto: Forsvarsbygg

 

Slås av ved 15 minus

– Eksisterende el-kjel er opprinnelig dimensjonert for å kunne ta varmeeffekten alene, og er derfor dimensjonert til å kunne være hundre prosent backup, sier Maurud. – Ved temperatur under 15 minusgrader slåes varmepumpene av, og el-kjelen dekker hele varmebehovet.

Turvannstemperaturen ut fra varmepumpene er på 55 grader. – Men ved lave utetemperaturer ettervarmes vannet av el-kjelen, sier Maurud. – For å få mest mulig økonomisk drift med varmepumpene, holdes returvannstemperaturen på et så lavt nivå som mulig, ved blant annet å forvarme varmt tappevann til de bygningene som har størst forbruk.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 39/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

Publisert: 21.12.2016

 

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB