NTNU Gløshaugen er vinner av ”Varmepumpeprisen 2015”

– Vinneren har arbeidet planmessig med enøkarbeid over flere år og har oppnådd en svært energieffektiv kjøling, og utnytter det meste av overskuddsvarmen til oppvarmingsformål ved hjelp av effektive varmepumper.

Dette skriver Norsk Varmepumpeforening (Novap) i en pressemelding. Energibruken til dataprosesser og datakjøling er noe av det som øker raskest i verden. Derfor har løsningene som er valgt stor overføringsverdi både i Norge og internasjonalt, mener Novap.

”Varmpepumpeprisen 2015” ble utdelt på Varmepumpekonferansen tirsdag 3. mars. Det var Trond Rikhard Haugen, Olav Høyem og  Øystein Engan som mottok prisen på vegne av NTNU.

Driftsavdelingen ved NTNU har drevet planmessig enøkarbeid for å redusere energibruken ved NTNU Gløshaugen i Trondheim, og de har installert en rekke varmepumpeanlegg de senere årene. I 2014 installerte NTNU et kombinert kjøle- og varmepumpeanlegg som kjøler flere datasentraler. Det aller meste av overskuddsvarmen leveres til det interne fjernvarmenettet slik at varmegjenvinningsgraden blir svært høy.

Trond Rikhard Haugen, Olav Høyem og Øystein Engan mottok prisen på vegne av NTNU. Foto: Novap

 

For å kunne levere varme ved høy nok temperatur på årets kaldeste dager, og dermed oppnå maksimal varmegjenvinning, ble det spesifisert et anlegg med en varmeleveranse opp mot 80 grader.

Det nye kjøle- og varmepumpeanlegget består av to nyutviklede høytemperatur varmepumpeaggregater med ammoniakk som kuldemedium. Anlegget viser en forbilledlig og svært fremtidsrettet løsning for kjøling og varmegjenvinning fra datasentraler. Anlegget vil forøvrig benyttes som visnings- og øvingsanlegg for studenter ved NTNU. Årlig varmeleveranse fra kjøle- og varmepumpeanlegget er 7-8 GWh per år, med 5-6 GWh årlig energisparing. Totalkostnaden for anlegget, med ombygging, beløper seg til cirka 25 millioner kroner og har fått støtte fra Enova.

 

 I EnergiRapporten nr. 9/2010 finner du også en oversikt over tidligere vinnere, og en kort presentasjon av de andre nominerte.  Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB