Kristiansand, Vestby og Ullensaker kan bli "Årets Varmepumpekommune"

Den ene kommunen har spart mer enn 90 millioner på energiregningen. En annen skal redusere energiforbruket med 36 prosent med et stort antall varmepumper og andre enøktiltak. Den tredje kommunen kombinerer varmepumpe og bioenergi i mange kommunale bygg.

Etter å ha vurdert en rekke foreslåtte kandidater til Årets Varmepumpekommune 2017, har juryen - Enova og Norsk Varmepumpeforening - nå nominert tre kandidater:

 

 

På Varmepumpekonferansen 29. mars blir vinneren av prisen "Årets Varmepumpekommune 2017" kåret. Foto: Novap

 

Kristiansand kommune

Kommunen har de siste 10 årene gjort små og store enøktiltak i nesten 130 bygg, noe som har redusert energiforbruket med cirka 34 prosent. Kristiansand har investert i energioppfølging, automatikk og SD-anlegg, ventilasjon, varmeanlegg, lys, pumper og varmepumper. Kristiansand er den første kommunen i Norge som har blitt ISO-sertifisert innen energiledelse etter ISO 50001. I dag har kommunen væske til vann-varmepumper i fem bygg, og luft til vann-varmepumper i 12 bygg, og konkrete planer om varmepumper i flere bygninger. Varmepumpe er også aktuelt i et nærvarmeanlegg utenfor sentrum. Kommunen har faset ut olje til grunnlast i alle kommunale bygninger. Kristiansand kommune har siden 2006 totalt spart over 90 millioner kroner på energiregningen ved gjennomførte enøktiltak.

Vestby kommune

Vestby kommune har installert åtte væske til vann-varmepumper i kommunale bygg som sykehjem, idrettshaller, skoler og barnehager. Kommunen har jobbet mye med å optimalisere driften på varmepumpene, og alle varmepumpene har i dag en veldig god årsvarmefaktor. Vestby kommune har også planer om å installere varmepumpe på rådhuset og flere andre kommunale bygninger. Mange av de kommunale bygningene med varmepumpe er også tilkoblet fjernvarme med bioenergi, og har med dette en svært miljøvennlig energiforsyning.

Ullensaker kommune

Ullensaker kommune gjennomfører enøktiltak i 23 bygninger gjennom en EPC-kontrakt (energisparekontrakt). De ønsker samtidig å oppgradere den generelle bygningsstandarden og hente inn etterslep på vedlikehold. Kommunens gjennomførte og planlagte tiltak har en tilbakebetalingstid på 6,5 år, og total energibesparelse er på cirka 37 prosent. Gjennom EPC-kontrakten investeres det totalt 22,4 millioner kroner. Dette omfatter sju luft til luft-varmepumper, åtte luft til vann-varmepumper og tre væske til vann-varmepumper. Med dagens energipriser vil Ullensaker kommune hvert år spare ca. 6 millioner når investeringen er tilbakebetalt.

Vinneren kåres på Varmepumpekonferansen 2017 som går av stabelen onsdag og torsdag i neste uke.

 

Publisert: 25. mars 2017

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB