Kongsberg er Årets Varmepumpekommune 2016

Vinneren av Årets Varmepumpekommune, er Kongsberg kommune. Gjennom bruk av energisparekontrakt (EPC) har Kongsberg vist at det er mulig for kommuner å gjennomføre mange energitiltak i løpet av en kort tidsperiode.

Samtidig har de faset ut fossil energi i en rekke kommunale bygg, melder Novap. Prisen ble delt ut på Varmepumpekonferansen 8. mars. Kongsberg kommune trakk det lengste strået i konkurranse med Sør-Aurdal, Brønnøy og Arendal kommuner.

 

Fra venstre: Rolf Iver Mytting Hagemoen, Novap og Hallvard Benum, Kongsberg Kommunale Eiendom KF. Foto: Novap

 

Da kommunen vedtok sin energi- og klimaplan ble det satt som mål at energiforbruket i egne bygg skulle reduseres med 3 GWh, melder Norsk Varmepumpeforening. Kommunen har gjennomført flere prosjekter med fokus på energi. Blant disse kan nevnes energikartlegginger, investeringer i enøktiltak, bygging av skoler etter passivhusstandard og konvertering til fornybare oppvarmingsløsninger. Kongsberg kommune satte i 2013 i gang et EPC-prosjekt hvor de største tiltakene var 14 bergvarmeanlegg i kommunens største bygninger. EPC-prosjektet omfattet 36 bygg på 70 000 m2. Ved å benytte energisparekontrakten vil kommunen ha nedbetalt investeringene i løpet av få år.

Mange kommuner setter ikke i dag av nok penger til energieffektiviseringstiltak i sine bygg – selv om analyser viser at slike investeringer kan være svært lønnsomme. Innen 2020 har myndighetene som mål at all bruk av fossil fyringsolje skal fases ut. Kongsberg kommunes bruk av EPC-kontrakt bør derfor være til stor inspirasjon for mange andre kommuner.

Hvert år kårer Norsk Varmepumpeforening Årets Varmepumpekommune. Formålet med prisen er å løfte frem konsepter, prosjekter og personer som har bidratt positivt til å fremme bruk av varmepumper.

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB