Kalnes energisentral er åpnet

Mandag 16. mars ble Kalnes energisentral offisielt åpnet av fylkesordføreren i Østfold, Ole Haabeth. Energisentralen skal levere varme og kjøling til det nye Østfoldsykehuset.

– Kalnes energisentral er med og bidra til Østfolds satsing på fornybar energi og miljøteknologi, sa fylkesordfører Ole Haabeth da han åpnet den nye energisentralen på Kalnes i Sarpsborg. Dette melder Østfold Energi i en pressemelding.

Den fremtidsrettede sentralen vil levere termisk energi i form av varme og kjøling til det 85 500 kvm store sykehusbygget.

Høy fornybarandel

Prosjektleder Egil Erstad i Østfold Energi påpeker at den nye sentralen er energieffektiv og basert på fornybare energikilder. 

– Energisentralen utnytter overskuddsvarme og -kjøling fra sykehuset. Vi har også boret hundre energibrønner 250 meter ned i berggrunnen. Ved hjelp av varmepumper henter energisentralen varme fra brønnene om vinteren og kjøling om sommeren. En elektrokjel og to oljekjeler, som er basert på biodiesel, er også klare til bruk på dager da det kreves ekstra med varme. Dette blir et miljøvennlig anlegg med en høy fornybarandel, sier Erstad.

Energisentralen har vært i delvis drift siden høsten 2013 med leveranser av byggevarme til det nye sykehuset. Siden våren 2014 har energisentralen også levert kjøling. Når energisentralen er i full drift høsten 2015, skal den produsere 8 GWh varme og 4 GWh kjøling i året. Den nye energisentralen vil ikke være bemannet, men skal styres fra Rakkestad der Østfold Energi har en driftssentral for varmevirksomheten.

 

 

Fra venstre: Administrerende direktør i Østfold Energi, Oddmund Kroken, fylkesordfører i Østfold, Ole Haabeth, og prosjektleder i Østfold Energi, Egil Erstad. Foto: Østfold Energi 

I energisentralen er det installert to varmepumper hver på 1,4 MW, to biokjeler på 3 MW hver og en elektrokjel på 3 MW, sier Egil Erstad til Tekniske Nyheter. – I tillegg er det installert fire kjølemaskiner, hvor hver enkelt har en effekt på 1 MW, og to tørrkjølere hver på 1 MW.

Terrengtilpasset

Fra energisentralen strømmer varmt og kaldt vann i nedgravde rør til sykehuset. Energisentralen ligger i et 700 kvm stort bygg i et skogholt omtrent 200 meter øst for sykehuset. Den arkitektoniske utformingen gjør at bygget er tilpasset terrenget. 

– Energisentralen har grønt sedum på taket og jordfargede vegger. Bygget vil gli godt inn i kulturlandskapet i området og er tilpasset det monumentale sykehusbygget, sier Erstad.

 

Energisentralen, som er er på 700 m2, glir godt inn i kulturlandskapet i området. Foto: Østfold Energi

 

Det nye østfoldsykehuset

Det nye sykehuset på Kalnes, som delvis tas i bruk allerede i mai 2015, skal sikre et dekkende spesialisttilbud innen diagnostikk, behandling og rehabilitering i samarbeid med kommunehelsetjenesten og andre sykehus.

 

 

 

                     

Kalnes energisentral

 • Sted:               Kalnes i Sarpsborg kommune
 • Effekt:             9 MW
 • Varmepumper: 2 stk. à 1,4 MW
 • Biokjeler:         2 stk. à 3 MW
 • Elektrokjel:      1 stk. à 3 MW
 • Kjølemaskiner: 4 stk. à 1 MW
 • Tørrkjølere:     2 stk. à 1 MW
 • Produksjon:     8 GWh varme og 4 GWh kjøling
 • Investering:    125 millioner kroner
 • Eier:               Østfold Energi
 • Kunde:           Østfoldsykehuset

                                                   Kilde: Østfold Energi
              

 
 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB