– Et paradigmeskifte innen varmtvannsberedning

– CO2-varmepumper er den mest energieffektive teknologien til varmvannsberedning som finnes. Den er faktisk mer effektiv enn en solfanger sett over et driftsår. Anleggene kan oppnå en effektfaktor på over 4. Det er ingen solfanger i norsk klima som vil kunne oppnå dette.

  varmepumper,co2 varmepumper,varmtvannsberedning,stene,Romolslia.

Det tekniske rommet i Romoslia Borettslag med CO2-varmepumpen. Foto: Cowi

– CO2-varmepumper representerer et paradigmeskifte når det gjelder varmvannsberedning. I Cowi prosjekteres CO2-varmepumper til varmtvannsberedning i bygninger med større varmtvannsbehov (sykehjem, boligblokker, sykehus, hoteller osv.), sier Jørn Stene i Cowi AS til EnergiRapporten.

CO2-varmepumper og avkastluft

– Ventilasjonsluft er mindre interessant som varmekilde nå enn før, fordi det er mye lavere temperatur etter varmegjenvinneren. Men vi har en del eldre bygg som ikke har balansert ventilasjon, kun avtrekksventilasjon, hvor det er for kostbart å bygge om til balansert ventilasjon ved rehabilitering, sier Stene. – Der er avtrekksluft en ypperlig varmekilde. Det har vi mange eksempler på, som for eksempel Tveita Borettslag hvor det er installert tre 100 kW CO2-varmepumpeaggragater for varmtvannsberedning.

 varmepumper,co2 varmepumper,varmtvannsberedning,stene,Romolslia.

 – CO2-varmepumper er den mest energieffektive teknologien til varmvannsberedning som finnes, sier Jørn Stene i Cowi AS. Foto: Tekniske Nyheter

 

– CO2-varmepumper kan varme opp tappevann helt til 90 grader uten ettervarming. Det vil si at disse anleggene kan dekke hele det årlige varmtvannsbehovet med meget høy effektivitet. CO2-varmepumper er spesielt godt tilpasset varmtvannsberedning, men er dessverre lite egnet for varmeleveranser til konvensjonelle varmeanlegg, såfremt returtemperaturen ikke kan holdes under cirka 25 °C i fyringssesongen, sier Stene.

Nesten 75 prosent energisparing

I Romoslia Borettslag i Trondheim ble det installert en 30 kW CO2-varmepumpe i 2014. – Der ble det ikke gjort noe med ventilasjonssystemet. Hvis blokka blir rehabilitert vil det heller ikke bli gjort noe, fordi det er for kostbart. Her bruker CO2-varmepumpen avkastluften som varmekilde, og anlegget blir meget energieffektivt, sier Stene.

– Det er målt SCOP (gjennomsnittlig effektfaktor) på nesten 4, og det er inklusive pumpen for intern sirkulasjon gjennom CO2-varmepumpen samt den gamle pumpen som sirkulerer frostveske opp til varmeveksleren på taket. Dette er svært bra da det tilsvarer omtrent 75 prosent energisparing i forhold til beredere med elektriske varmekolber eller fjernvarme, sier Stene.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 15/2015. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB