Energi fra sjøvann reduserer energiforbruket med 70 prosent

Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi) fikk sist fredag overlevert nye lokaler fra Statsbygg. I forbindelse med utbyggingen har Statsbygg montert en varmepumpe som veksler mot sjøvann. Den leverer varme både til tilbygget og det eksisterende bygget.

– Nedgangen i energiforbruk på 70 prosent gjelder det spesifikke energiforbruket, sier prosjektleder Thomas Sannum i Statsbygg til Tekniske Nyheter.

Det eksisterende bygget er på 2 000 m2 og tilbygget er på 1 000 m2.

Nybygget skal bruke 126 kWh per m2 per år, mens det eksisterende bygget skal ligge på cirka 160 kWh per år. Varmepumpen har en effekt på 80 KW.

Kjøleenergien er ”cluet”

Det er en serverpark i bygget som har en installert kjølekapasitet på 200 KW. – Den skal nå bli kjølt ved å veksle vann fra fjorden. Den eneste energien vi vil bruke, er til pumpedrift, sier Sannum. – Kjølevannet fra serverparken blir vekslet mot varmepumpen, slik at energien kan brukes til å varme opp bygget.

 

 Difi-huset i Leikanger. Foto: Margunn Masdal, Difi

– Tidligere ble serverparken kjølt med en tørrkjøler, og da var strømforbruket 100 prosent. Når vi går over til å kjøle serverparken med frikjøling fra fjorden, blir energireduksjonen meget stor, da vi kun bruker energi til pumpedrift, sier Sannum.

– Det er kjøleenergien som er det store ”cluet” her. Det er det som gir den største reduksjonen i energibruken, sier Sannum.

Det gamle ventilasjonsanlegget er byttet ut. Varmebatteriet til ventilasjonsanlegget får nå varmen fra varmepumpen, og kjøleanlegget for både det eksisterende bygget og tilbygget får nå kjølenergien sin direkte fra sjøvann.

– Total pumpeeffekt er 10 KW for å kjøle hele bygget (cirka 45 KW kjøleeffekt) samt en serverpark med 200 KW kjøleeffekt, sier Sannum.

Gamle panelovner er også byttet ut med radiatorer som får varme fra varmepumpen.

Overlevert 13. juni

Det var fredag 13. juni at Statsbyggs byggherredirektør Synnøve Lyssand Sandberg overleverte de nye lokalene til direktør Ingelin Killengreen i Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi).

Statsbygg fikk oppdraget med å utvide den eksisterende bygningsmassen til Difi i Leikanger i september 2011. Byggearbeidene startet i desember 2012, og bygget var ferdigstilt i januar 2014. Som en følge av nye oppgaver og flere ansatte var det behov for å utvide de eksisterende arealene, og med det nye tilbygget har Difi i Leikanger fått flere møte- og stillerom samt en større kantine.

Tilbygget tilfredsstiller kravene i energiklasse B.

Prosjektet er gjennomført som en totalentreprise med Veidekke Entreprenør AS som totalentreprenør. Arkitekt er Arkitektkontoret Erling Haugen AS.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 22/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!
Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB