Energi fra Førdefjorden skal varme Førde

– Energien fra Førdefjorden skal brukes til å varme opp og kjøle ned store bygg i Førde. På 35 meters dyp ligger temperaturen på mellom 8 og 12 grader gjennom året.

Dette sier daglig leder Olav Osvoll i Førdefjorden Energi AS til Tekniske Nyheter. Om vinteren kan en bruke denne energien gjennom store varmepumper, til å varme opp ferskvann som sirkulerer i et ledningsnett som går mellom energisentralen ved sjøen og helt til den siste kunden i nettet. Temperaturen i dette lukkede systemet reguleres etter utetemperaturen.

Skisse av energisentralen. Kilde: Førdefjorden Energi AS

 

Varmepumpene kan produsere opp til 80 grader. Temperaturen kan økes ytterligere ved hjelp av spisslastkjeler når det er behov for høyere temperatur i varmeanlegget hos kunden. – Dette gjør at alle eksisterende bygg i Førde med vannbåren varme, kan bruke systemet. Vi legger opp til at varmepumpene skal kunne levere 90 prosent av energien gjennom året, sier Osvoll.

– I svært kalde perioder må en supplere energiproduksjonen med hjelp av bioolje. Ved bruk av rett type bioolje, vil anlegget kunne bli hundre prosent fornybart. Varmepumpene får strøm fra vannkraften i regionen, sier Osvoll.

Mange bygg i Førde vil også trenge kjøling, og Førdefjordens jevne temperatur gjør at anlegget kan brukes til dette også. Et separat ledningsnett blir lagt mellom energisentralen og kundene. 

– Ferskvann med omtrent samme temperatur som den i fjorden, vil sirkulere i nettet. Dersom det er behov for ytterligere senkning av temperaturen, kan dette gjøres med maskinene i energisentralen, forteller Osvoll. 

– Om noen uker vil byggingen være i full gang, og Førde tar et stort steg i riktig retning når det gjelder reduksjon i lokale utslipp og bygging av moderne infrastruktur, sier Osvoll.

Anleggsperioden vil vare fra september 2016 til desember 2017.

 

Fakta

  • Rørtrasé: 5 km
  • Kapasitet varmepumper: 5 MW
  • Kapasitet elkjeler: 2,4 MW
  • Kapasitet biokjeler: 10 MW
  • Leveranse: 18 GWh varme ved oppstart

Dette er effekter som blir etablert i første byggetrinn. Det blir også lagt til rette for byggetrinn 2, med en ny 2,5 MW varmepumpe og en ekstra biooljekjel på 5 MW.

Kilde: Førdefjorden Energi AS                          

 

 Publisert: 23.9.2016

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB