– Effekten ned 2 til 3 prosent for hver grad det blir kaldere

– For hver grad temperaturen går ned på varmeopptakssiden, senkes effekten på varmepumpen med 2 til 3 prosent. Ved en utetemperatur på minus 15 grader kan det godt være at en luft/vann-varmepumpe har halvert effekten.

Dette sier faglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening (Novap). – Derfor bør eiere av en luft/vann-varmepumpe ha en back up for å dekke varmebehovet når det er på det kaldeste. Det kan være greit å ha en back up for væske/vann-varmepumper også, fordi de kan gå i stykker, sier Baardsen.

Luft/vann kan være den økonomisk gunstigste løsningen

– Når man skal vurdere væske/vann contra luft/vann må man se på årsmiddeltemperaturen. Fuktigheten i lufta har også betydning, fordi en luft/vann-varmepumpe vil bruke en del energi på avriming, sier Baardsen.

Faglig leder Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.Foto: Tekniske Nyheter

Han sier også at væske/vann-varmepumpens stabile temperatur på varmeopptakssiden kan være gunstig i forhold til varmepumpens levetid, fordi driftsforholdene varierer mindre enn for en luft/vann-varmepumpe.

– Men da en væske/vann-varmepumpe er vesentlig dyrere enn en luft/vann-varmepumpe, vil luft/vann-varmepumpen ofte kunne være den økonomisk mest gunstige løsningen, sier Baardsen.

Det som kommer mer og mer nå er trinnløs regulering, slik at man kan tilpasse effekten etter behovet i bygget. – Det vil ikke gi en bedre årsvarmefaktor, men det fører til at man kan dekke opp hele varmebehovet uten å måtte bruke en el-kolbe i tillegg, sier Bård Baardsen.

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB