Bygg i Bjørvika skal kjøles med sjøvann

HAV Eiendom skal bygge en energisentral i Bjørvika i Oslo for å levere kjøling og varme til en del av Bjørvika. Energisentralen vil benytte sjøvann til å produsere energi. Sjøvannet hentes en kilometer ut i havnebassenget.

Dette melder haveiendom.no. En rekke store prosjekter står for tur til å bygges i området rundt operabygget i Bjørvika. For Deichmanske bibliotek og ”Diagonale” studentboliger, kontor og forretninger er spaden allerede stukket i jorda. Snart følger Munchmuseet og bebyggelsen videre innover mot Dronning Eufemias gate.

Skisse: HAV Eiendom

Produksjon av energi, særlig kjøling, til byggene i Bjørvika har vært en stor utfordring i flere år. Reguleringsplanen og miljøoppfølgingsprogrammet er utarbeidet med den forutsetning at tilført varme og kjøleenergi er produsert på en bærekraftig måte. Det har hittil ikke lykkes å finne en leverandør som er villig til å satse på en miljøprofil som tilfredsstiller Bjørvikakravene. Dermed har hvert enkelt prosjekt selv måttet planlegge å løse sitt behov for energi, med tradisjonell egenproduksjon av kjøling, skriver HAV Eiendom på sine websider.

For å ivareta Bjørvikas rolle som foregangsområde innen miljø, har HAV Eiendom valgt å ta nødvendige grep gjennom å etablere en energisentral som kan forsyne området inklusive kulturbyggene til Oslo kommune med kjøle- og varmeenergi.

– Videre fremdrift vil bli tilpasset første levering av energi. Dersom det nye Deichmanske bibliotek tar i bruk kjøling fra sentralen, vil sentralen kunne stå ferdig i 3. kvartal 2016. Vi starter et forprosjekt nå, selv om reguleringsplanen ennå ikke er vedtatt. Området er en del av reguleringsforslaget for Munchmuseet, som skal behandles av bystyret i løpet av våren, sier prosjektutvikler Birgitte Aas Garder.

– Energisentralen vil benytte sjøvann til å produsere energi. Sjøvannet hentes en kilometer ut i havnebassenget for å få vann med tilstrekkelig stabil temperatur. Primært vil sentralen levere kjøling, men for å utnytte anleggets kapasitet vil det også bli levert noe varme. Det nye bygget vil i tillegg til arealer for energiproduksjon også inneholde publikumsfunksjoner for bystranden, havnepromenaden og bussholdeplassen, sier Garder.

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB