Dette melder WoodWorks! i en pressemelding.

Olsen leder entreprenørfirmaet Byggingenør Einar Olsen, og har de siste årene bygd stadig mer i tre. Sist var en 4 000 m2 stor skole på Kolvereid. Nå har han sett seg lei på langreiste elementer fra Østerrike. – Det er jo vanvidd å kjøre trailere gjennom hele Europa og helt opp hit, når skogen står utenfor stuedøra vår, sier Olsen som begynte arbeidet med å få opp en massivtrefabrikk på Namsos for to år siden. Fra januar 2019 har han og makker Trond Grannes drevet prosessen gjennom firmaet Midt-Norsk Massivtre AS (MNM).

 

Hurtig voksende marked

Han har som entreprenør og importør av østerrikske elementer sett interessen øke. – Innovasjon Norge lagde en forventet vekstskala for få år siden, som allerede er sprengt. Splitkon limtre og massivtre på Åmot kan produsere opptil 50 000 m3 årlig. Allerede neste år er det plass til to nye «Splitkon´er». Og med dagens forventninger trenger vi ytterligere seks fabrikker i 2030. Tre i bygg, er i vinden og det skjer også mye for å få på plass standardiserte løsninger som gjør det lettere å velge tre, rent teknisk og praktisk, sier Olsen.

Han tror også at lokalproduserte elementer vil føre til ytterligere økt bruk av massivtre. – Mange entreprenører kvier seg for å hente entrepriser i utlandet. Hos en norsk produsent blir terskelen lavere, tror Olsen, som vil produsere rundt 70 000 m3 årlig, og håper å få med seg Moelven som hovedleverandør.

Moelven Van Severens sagbruk i Namsos produserer i dag rundt 100 000 m3 trelast, så en ny massivtrefabrikk på nabotomta kan bety betydelig vekst. Og signalene er positive. – Vi blir gjerne hovedleverandør til en ny massivtrefabrikk i Namsos. Det skal vi klare å løse både når det gjelder kapasitet og råvarer, lover daglig leder på Van Severen, Knut Dreier, som mener et slikt samarbeid vil bli vinn-vinn for begge parter. – En slik ekspansjon kan monne litt, og det er vi klare for, legger han til. Men som investor har Moelven-styret sagt nei.

Olsen skal imidlertid ikke ha mangel på interesserte investorer, forteller han. – Selv med sparsom publisitet har vi opplevd stor interesse fra kapitalsterke personer som ser et godt regnestykke og en lønnsom investering, konstaterer Olsen som snart går ut med prospekt til interesserte, både lokale, nasjonale og internasjonale med og uten tilknytning til treindustrien. – Vi ønsker en god blanding og særlig investorer som kan bidra med erfaring og kompetanse, slik får vi både midler og gode støttespillere, sier Olsen, som regner med å måtte reise rundt 300 millioner for å få det hele på plass.

Godt nettverk

Støttespillere opplever Olsen også å ha som klyngemedlem i Woodworks! – Her er det et godt nettverk med bedrifter og institusjoner og en god miks av kompetanse. Alt fra tretekniske miljøer, forskning gjennom NTNU og Byggforsk og firmaer med liknende utfordringer som de vi går løs på, med erfaringer som vi kan dra nytte av, sier Olsen fornøyd som nybakt medlem.

Jakter gunstig lokasjon

Flaskehalsen nå er hvor fabrikken skal bygges. Olsen og Grannes har sett på flere alternativer, og heller til Kiskaia som er nabo til Van Severen. Her kan varer lett fraktes ut og inn, og veien er kort for råvarer fra Van Severen. En utålmodig Olsen er i kontakt med Trondheim Havn som er blant eierne av tomta. – Det er mange hindre før vi er havn, lokasjon er bare det første. Dette er litt mer tungrodd enn jeg hadde trodd og prosessene tar tid, men jeg ha stor tro på at vi skal se en moderne og hi-tech fabrikk i området her om bare få år. Da skal roboter og automatiserte linjer levere kortreiste, lette og klimavennlige elementer til stadig flere trendye byggeprosjekter i regionen, avslutter Olsen.