Rundt 0 prosent av all energi produsert i verden, forbrukes i eiendom. Til nå har det vært umulig å gjenvinne energi fra ventilasjon i restauranteiendom, på en økonomisk bærekraftig måte. Det er om lag 15 millioner restauranter i verden i dag. Her ligger et stort energisvinn, fordi det meste av energien som genereres, forblir ubrukt.

 

– Vi investerer i å finne nye klimaeffektive løsninger som virkelig fungerer. Dette er et tydelig eksempel og et skritt for å gjøre hele virksomheten mer energieffektiv, sier administrerende direktør i Burger King Norge, Rune Sandvik.

Det tekniske gjennombruddet for hvordan man fanger opp energien som ellers ville forblitt ubrukt, kom fra det svenske cleantech-selskapet Enjay, som utviklet og lanserte Lepido-systemet. Systemet består av en vedlikeholdsfri energigjenvinningsenhet for spesielt utfordrende miljøer, som for eksempel restaurantkjøkken. Den kan gjenvinne energien som genereres, på tross av mye fett og sot. Energien som gjenvinnes kan brukes til oppvarming eller avkjøling i ventilasjon, varmtvann eller i elementer.

 

Enjay har vært nominert til ”Climate Solver” av WWF. De er også en av finalistene i verdens største klimakonkurranse, SET 2020, organisert av det tyske energibyrået (DENA) og Verdens energiråd.

– Det at energigjenvinningsenheten vår fungerer bra hos Burger King, som griller maten over ild, viser at Lepido vil kunne brukes i ventilasjonssystemer i alle typer restauranter, sier Jesper Wirén, administrerende direktør og grunnlegger av Enjay.

Gjennomsnittlig effekt per Burger King-restaurant etter installasjon av Lepido, er omtrent 20 kW, noe som betyr at energiforbruket for oppvarming av restauranten blir halvert. CO2-utslippene vil bli redusert med 2,5 tonn per år. Det betyr at når alle de 250 Burger King-restaurantene i Skandinavia blir konvertert, så vil utslippene reduseres med 625 tonn per år. Lepido er nå inkludert i standardtegningene for alle nye Burger King-restauranter som King Food bygger i Skandinavia.