– Et lavt energibehov blir naturligvis viktig framover, men det blir også effektiv kjøling, lavt effektbehov og en fossilfri byggeplass, sier Hagemoen i en melding fra Norsk Varmepumpeforening (Novap) som deler ut prisen.

Bra å løfte frem innovasjon

Lia barnehage ligger på Ellingsrud i Oslo, og har vært i drift et drøyt år.

– Omsorgsbygg jobber mye med innovasjon, så det er kjempebra at innovasjon og nye løsninger blir sett og tatt fram i lyset. Det setter vi stor pris på, sa Tore Fredriksen, konstituert administrerende direktør i Omsorgsbygg da han tok imot prisen under Varmepumpekonferansen 2019.

Supereffektiv kjøling

Den 1 580 m2 store barnehagen har tre energibrønner og en 16 kW frekvensstyrt bergvarmepumpe. Varmepumpen forsyner termoaktive betongdekker i gulvene med varme eller ”svaling”. Kjøleløsingen er ekstremt energieffektiv, og fungerte over all forventning den rekordvarme sommeren 2018, ifølge Novap. Effektbehovet er lavt og uten de store toppene i varmesesongen som er typisk for mange bygg.

Fossilfri byggtørking

Miljøambisjonene for prosjektet er veldig ambisiøse, blant annet med krav om en fossilfri byggeplass. Også her spilte varmepumpen en viktig rolle ved å sikre fossilfri byggtørking fra energibrønnene. Fredriksen understreker at helheten er viktig i prosjektet, både når det gjelder inneklima og energiforbruk.