– Dette er et etterlengtet produkt i markedet – vi får til stadighet spørsmål om å levere energilagring i stor skala, sier Jon Helsingeng i en melding fra Eaton.

– Nyvinningen Eaton xStorage Container gjør det enkelt å sikre at det er tilstrekkelig strøm uansett hvor man skulle ha behov for det. Eiere av næringsbygg har nå muligheten til å utvide strømkapasiteten uten at løsningen tar opp plass på innsiden av bygget, sier Helsingeng.

 

Energilagringssystemet er bygget opp i en 20 fots stor container. Kapasiteten strekker seg fra 0,5-2 megawatt, og kan bygges opp med gjenbrukte elbilbatterier. Dersom containeren fylles helt opp, vil systemet veie hele 20 tonn.

– Containeren kan bygges opp med gjenbrukte elbilbatterier fra Nissan Leaf – noe som er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi, sier Helsingeng.

Mange bruksmuligheter

Helsingeng forklarer at Eaton xStorage Container har et bredt spekter av bruksområder. – Energilagringsteknologi blir viktigere og viktigere når stadig mer i samfunnet elektrifiseres og produksjonen av fornybar energi stadig øker. Et sted må man jo lagre den fornybare energien, sier Helsingeng, som mener at mange eiere av større solcelleanlegg har mye å tjene på å lagre overskuddet av solproduksjonen.

 

– Eaton xStorage Container kan brukes for å sikre at man har tilstrekkelig strømkapasitet. Ekstra kapasitet betyr eksempelvis at man kan muliggjøre elbillading på plasser der man tidligere ikke har hatt nok kapasitet.

Han legger til at løsningen også vil være egnet for å stabilisere nettet. Nettselskapene kommer stadig oftere i situasjoner hvor de trenger mer kapasitet, men der det samtidig ikke vil være lønnsomt å bygge ut nettet.

– Batteriet kan også brukes til å lagre egenprodusert energi, og i tillegg kan batteriet kutte topper i strømforbruket – noe som vil resultere i lavere energikostnader. Sistnevnte vil være aktuelt for mange virksomheter som bruker mye strøm innenfor et kort tidsrom. Dette kan være industriselskaper, idrettsstadioner og musikkarenaer, eller nettselskaper med dårlig kapasitet som ønsker å fjerne strømtoppene, sier Helsingeng.