Varmepumpesalget ned 11 % fra rekordåret 2019

– Vi er fortsatt på nivå med det nest beste året noensinne for luft-til-luft-varmepumper, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Dette melder foreningen på sine websider.

Det viser salgsstatistikken for tredje kvartal som ble presentert på et digitalt seminar onsdag. Salgstallene for årets tre første kvartaler sammenlignet med samme periode i fjor viser:

• 10 % nedgang for luft-til-luft-varmepumper – det vil si salg på nivå med 2018
• 28 % nedgang for luft-til-vann-varmepumper – det vil si salg på nivå med 2016
• 34 % nedgang for væske-til-vann-varmepumper – det vil si salg på nivå med 2015

Totalt sett gikk salget ned med 11 prosent sammenlignet med rekordåret 2019.

 

 David Lund (til venstre) fra Prognosesenteret, presenterte framtidsutsikter for varmepumpebransjen sammen med Rolf Iver Mytting Hagemoen. Foto: Novap

 

– Luft-til-luft-varmepumper er fortsatt et sterkt marked, sier Hagemoen, og legger til at nedgangen er i tråd med de forventningene Prognosesenteret presenterte i fjor. Og det til tross for lave strømpriser, en mild vinter – og koronaviruset.

Hjemmesommer

– Mange ferierte i Norge, men veldig mange brukte også sommeren på å pusse opp, sier senior makroøkonom David Lund i Prognosesenteret. Byggevarehusene har hatt rekordvekst. Historisk lave renter ga mange nordmenn bedre økonomisk kjøpekraft, og samtidig betød restriksjoner at det var færre ting å bruke penger på.

– Et usikkerhetsmoment er om vi har fått en forskyvning i salget av luft-til-luft-varmepumper, ved at folk bytter ut varmepumpen tidligere enn de normalt ville ha gjort. Det vet vi ikke, sier Hagemoen.

Luft-vann og væske-vann

Luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper fortsetter nedgangen.

– Vanligvis er husholdningene tilbakeholdne med å gjøre store investeringer i krisetider, sier Lund. Utskifting av oljefyr har vært en driver for økt salg av disse varmepumpene de siste årene. – Vi vet at det fortsatt er oljefyrer som skal skiftes ut de neste årene, men ikke hvor mange. Erstatningsmarkedet blir større, og det er et potensial for å erstatte elkjeler i relativt nye bygg med vannbåren varme, sier Hagemoen.

Høyere strømpris og bedre Enova-støtte vil være positivt. – Vi har jobbet for dobbel Enova-støtte, og skal gå i dialog med Enova framover, sier Hagemoen. I tillegg jobber foreningen med å påvirke utformingen av byggteknisk forskrift.

Stabilt på sikt

Lund fastslår at utsiktene for norsk økonomi er vesentlig bedre enn i april-mai. På sikt forventer Prognosesenteret et totalmarked på mellom 100 000 og 110 000 solgte enheter årlig. – Det er et forholdsvis høyt nivå; det har vært mange år med ganske sterk vekst. Vi venter ikke noen videre vekst fra nivået i dag, sier han.

Boligmarkedet har gjort det bedre enn fryktet de siste månedene

– En gledelig ting for varmepumper, er at antall transaksjoner i bruktboligmarkedet er høyere i 2020 enn 2019. Det er når man flytter at man ofte gjør større investeringer i bolig, spesielt eldre eneboliger. Dette vil være en viktig driver for varmepumpemarkedet både i år og neste år, sier Lund. 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB