Varmepumper basert på Stirling-teknologi, skal redusere CO2-utslipp med 66 prosent

Med ny banebrytende teknologi kan Tine Meieriet Ålesund erstatte naturgass med fjernvarme og redusere CO2-utslippene med hele 66 prosent. Den 25. mai startet ordfører Eva Mariann Vinje Aurdal de nye varmepumpene.

Selskapet Olvondo Technology har gått sammen med Tafjord Kraftvarme (TKV) og Tine Meieriet Ålesund for å utnytte ny teknologi. Nye varmepumper, basert på Stirling-teknologi, skal produsere vanndamp av varmt vann fra søppelforbrenningsanlegget i Breivika. De nye varmepumpene er plassert i et eget bygg i tilknytning til meieriet.

Tines anlegg i Ålesund. Foto: Tine

– Fjernvarmen som kommer inn til bygget, har en temperatur fra 95 til 110 grader. Varmepumpene løfter temperaturen opp til 180 grader, sier meierisjef Jan Heggem til Tekniske Nyheter.

Tine Meieriet Ålesund brukte 12,6 GWh til produksjon av damp i 2017. Denne energien kom i hovedsak fra bruken av naturgass (LNG).

– Planen er at to tredjedeler av dampen, eller 8,3 TWh skal produseres av de tre varmepumpene eid av Olvondo Technology, sier Heggem.– Dampen brukes til oppvarming ved fremstilling av langtidsholdbare produkter, indirekte oppvarming av produkter i varmevekslere og oppvarming av bygg og lokaler.

– Meieriet har inngått en avtale med Olvondo Techology om levering av damp basert på fjernvarme fra Tafjord Kraftvarme. Meieriet kjøper damp fra Olvondo basert på avlest forbruk, sier Jan Heggem.

Første gang fjernvarme benyttes som kilde til dampproduksjon

Prosjektet er banebrytende av flere grunner. – Dette er første gang fjernvarme benyttes som kilde til dampproduksjon for industriprosesser i Norge. Også forretningsmodellen er ny. I og med at Olvondo Technology ikke selger varmepumpeteknologien, men i stedet tar rollen som tjenesteleverandør og leverer energi til oss i form av damp på en langsiktig kontrakt, sier Heggem til tine.no.

Fra venstre: Knut Arve Tafjord (Tafjord Kraftvarme), Jan Heggem (Tine Meieriet Ålesund), Eva Vinje Aurdal (ordfører i Ålesund), Stefano Vittor (Olvondo Technology), Erling Sijtsma-Oma (Tafjord Kraftvarme) og Irene Vik (Tafjord Kraftvarme).
Foto: Tine

 
Knut Arve Tafjord i Tafjord Kraftvarme mener denne typen samarbeid er unik i internasjonal sammenheng. – Med dette bringer vi en helt ny grønn mulighet til industrien, også internasjonalt. Det er vi veldig stolte av. At vi kan koble til en stor kunde som har et jevnt forbruk hele året, er veldig bra. Slike kunder er viktige for oss og vil øke energiutnyttelsesgraden ved anlegget vårt, sier han.

 

 

De nye varmepumpene ble startet av ordføreren i Ålesund, Eva Marianne Vinje Aurdal. Foto: Tine

 

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 19/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB