Varmepumpe blir stadig mer populært

Etter rekordåret 2018 fortsetter nordmenn å kjøpe stadig flere varmepumper. Har du oljefyr, er det bare å stille deg i kø.

Kombinasjonen av kald vinter, høye strømpriser og den varme sommeren fikk ekstra mange til å kjøpe varmepumpe til oppvarming – og kjøling – i fjor. Ferske tall viser at hittil i år er det solgt 15 prosent flere enn på samme tid i fjor. Vinteren har ikke vært spesielt kald, men strømprisen er fortsatt stiv, melder Novap.

Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Novap

 

– Folk har skjønt at dette lønner seg! Å installere varmepumpe er noe av det enkleste og mest lønnsomme du kan gjøre for å spare strøm, poengterer Rolf Iver Mytting Hagemoen, daglig leder i Norsk Varmepumpeforening.

Ni av ti varmepumper som er solgt i år, er luft-til-luft-varmepumper som også kan brukes til kjøling. Det viser statistikken som utarbeides av Prognosesenteret. Målt i prosent er veksten størst for bergvarmepumper. I første kvartal ble det solgt 33 prosent flere enn på samme tid i fjor.

– De fleste av disse går til å erstatte oljefyren. Forbudet mot fossil fyringsolje er ikke langt unna, så det gjelder å komme i gang. Mange installatører har flere måneders ventetid, forteller Hagemoen.

En god del av varmepumpene går også til boligeiere som skifter ut en gammel varmepumpe.

– Luft-til-luft-varmepumper holder gjerne i 12 til 15 år, så det er etter hvert mange som er modne for utskiftning, sier Hagemoen. I 2022 forventer Prognosesenteret at antallet som skifter ut, blir like stort som de som kjøper ny. Men fortsatt er det mange som ikke har utnyttet muligheten til å spare strøm med varmepumpe.

– Om få år vil ni av ti eneboliger ha en varmepumpe, tror Hagemoen.

 

Salg av varmepumper i Norge

Salget av varmepumper økte med 27 % i 2018, og det har aldri vært solgt flere varmepumper i Norge. Tall for første kvartal 2019 viser fortsatt vekst:

• Luft-til-luft-varmepumper: øker 16 %
• Luft-til-vann-varmepumper: øker 17 %
• Bergvarmepumper (væske- til-vann-varmepumper): øker 33 % 

Kilde: Novap
Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB