Skal investere 29 millioner kroner i varmepumper

I forbindelse med et EPC-prosjekt skal Boligbygg i Oslo kommune investere cirka 29 millioner kroner (inkl. mva.) i tappevannsvarmepumper. Det er nesten halvparten av investeringen i EPC-prosjektet, hvor det til sammen skal investeres cirka 60 millioner kroner (inkl. mva.).

– Av totalt 500 tiltak i EPC-prosjektet, er det 35 tiltak med varmepumper. Det er ikke så mange tiltak, men det er store tiltak som vil gi oss den største innsparingen, sa Eigil Skule fra Boligbygg i Oslo kommune på Varmepumpe-konferansen den 20. mars. Han er teamleder for ett av fire team i drifts- og vedlikeholdsavdelingen i Boligbygg.

Johan Scharffenbergs vei 105 er en av boligblokkene som er med i EPC-prosjektet til Boligbygg. Foto: Boligbygg


Hovedsakelig er det luft/vann-varmepumper som skal installeres. Men også noen væske/vann. Alle varmepumpene har CO2 som kuldemedie.

Flest informasjons- og brukertiltak

Av de 500 tiltakene som er med i EPC-prosjektet, er det hele 198 informasjons- og brukertiltak. Tiltak innen EOS kommer deretter, med 139 tiltak. – Vi har hatt EOS på 50–60 bygg, som har vært fulgt opp i svært liten grad. Nå får vi et nytt system på alle de 100 byggene som er med i prosjektet, pluss i cirka 40 bygg til, sa Skule. – Da får vi samme system på alle byggene, slik at vi har mulighet for å følge opp bedre enn vi har gjort til nå.

De andre tiltakene i prosjektet er stort sett innen lys, varme og ventilasjon. Det er så å si ikke bygningsmessige tiltak, som isolering og utskiftning av vinduer.

ÅF Advansia vant EPC-kontrakten

Det var ÅF Advansia som vant EPC-kontrakten i desember 2017. Det var fem interesserte entreprenører, fire kvalifiserte og to som endte opp med å gi tilbud. Kontrakten omfatter 102 bygg på til sammen cirka 380 000 m2 , som er boligblokker med utleieleiligheter.

Eigil Skule fra Boligbygg i aksjon under Varmepumpekonferansen 20. mars. Foto: Tekniske Nyheter


– Forutsetningen for konkurransen mellom leverandørene var relativt tøff. Det ble ikke oppgitt temperatur i byggene på forhånd, det ble heller ikke gjort noen befaringer, sa Skule. –  Man vil heller ikke ha tilgang til leilighetene i gjennomføringsfasen.

 

Diagrammet viser fordelingen av tiltak i EPC-prosjektet til Boligbygg. Kilde: Boligbygg


Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 16/2019. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!
Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB