– Sjøvann som varmekilde er rimeligere enn energibrønner

– Et varmepumpeanlegg med sjøvann som varmekilde, er for de fleste anlegg klart mer prisgunstig enn et anlegg med borehull som varmekilde. Jo større anlegg, desto mer prisgunstig blir det.

Dette sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening til Tekniske Nyheter. – Men et anlegg med sjøvannsvarmepumpe krever mer vedlikehold. – Det finnes mange ulike opptakssystemer for et sjøvannsbasert anlegg, men generelt sett er det mer vedlikehold enn ved et borehullsbasert anlegg. Blant annet må man for mange opptakssystemer bruke dykkere til å rengjøre varmevekslere og å fjerne begroing.

  

 Trommelkollektorer senkes i sjøen utenfor Strand skole på Hitra. Foto: Hitra kommune

 

Norsk Varmepumpeforening har ikke oversikt over antall sjøvannsbaserte varmepumper i Norge. – Mulig det kan være rundt 1 000 varmepumper som har sjøvann som varmekilde, sier Baardsen.

Det finnes sjøvannsbaserte varmepumper langs kysten helt fra svenskegrensen i Østfold til øst i Finnmark. – De er gunstige å bruke på grunn av Golfstrømmen som gir en relativ jevn og høy vanntemperatur gjennom året, sier Baardsen.

 

 

 

 – Generelt sett er det mer vedlikehold på et sjøvannsbasert anlegg enn ved et som er basert på borehull, sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Foto: Tekniske Nyheter

 

Sjøvannsbaserte varmepumper har et stort energibidrag i løpet av året, både med varme- og kjøleenergi. – Det er ofte varmepumper med høy kapasitet. I Drammen har de en sjøvannsvarmepumpe på 14 MW som er tilknyttet fjernvarmenettet, sier Baardsen.

– Nesten alle større bygg langs sjøen mellom Oslo og Sandvika i Bærum har en sjøvannsbasert varmepumpe for oppvarming og kjøling, sier Bård Baardsen.

 

Les også:

   

 – Driftsutfordringene er på installasjonene som er i kontakt med sjøvann  

                

 

Skole skal hente varme fra sjøen

                      

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB