– Leasing av varmepumpeanlegg er fremtiden

– Vi ser at gode investeringer ofte blir stoppet når det kommer til budsjetter, fordi politikerne lager et tydelig skille mellom investering og drift. For å få inn flere varmepumpeanlegg i nye bygg, tror jeg absolutt at leasing er veien å gå. Dette kan gi en bedre økonomisk driftsperiode i byggets levetid.

Dette sa partner Kenneth Olafsen i rådgivingsselskapet OP-Verkis AS på Varmepumpekonferansen i mars. Han jobber med å gi råd til kommuner om riktige anskaffelser og riktige innkjøp. – Jeg tror også det er viktig at leasingleverandøren tar mer av ansvaret for driften av de tekniske anleggene. Leverandøren har som regel bedre og bredere kompetanse på å drifte disse anleggene enn en driftsorganisasjon, sa Olafsen.

 

 Illustrasjonsfoto: Tekniske Nyheter

 

Bakgrunnen for innspillet til Olafsen var at teknisk direktør Tor Olsen i AF-gruppen i en sesjon på Varmepumpekonferansen foreslo leasing av varmepumpeanlegg som en løsning for å få utbyggere til å velge varmepumpeanlegg istedenfor elektrisk oppvarming.

Bakgrunnen for dette er at de nye byggereglene i TEK gjør at utbyggere står fritt til å velge elektrisk oppvarming i bygg inntil 1 000 m2. I bygg over 1 000 m2 er det også mulig å regne seg frem til at man kun kan varme opp bygget elektrisk.

– Utbyggerne vil ikke ta ekstrautgiften med å investere i et varmepumpeanlegg når gevinsten tilfaller de som leier eller kjøper boligene, sa teknisk direktørTor Olsen i AF Gruppen på Varmepumpekonferansen i mars. Her er han avbildet under en tidligere Varmepumpekonferanse. Foto: Tekniske Nyheter

 

– Det er billigere for utbyggerne å investere i panelovner eller elektrokjeler når de skal velge oppvarmingsløsninger i bygg. – Utbyggere vil ikke ta ekstrautgiften med å investere i et varmepumpeanlegg når gevinsten tilfaller de som leier eller kjøper boligene, sa Tor Olsen.

– Derfor kunne det være en god idé at bransjen tenker på finansieringsordninger, for eksempel å lease ut varmepumpeinstallasjonene over ti år. Da hadde det vært lønnsomt både for leverandøren og kunden, sa Olsen.

 

– Vi ser at de utbyggerne som bygger for seg selv i næringssegmentet ofte velger varmepumper, fordi de tenker på driftskostnader, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.Foto: Tekniske Nyheter

 

– Det vil ligge på mellom 7 til 10 års nedbetalingstid for varmepumpeanlegg i nye bygg, i forhold til å investere i en elektrokjele eller panelovner. Vi vil få enda bedre nedbetalingstid når effektleddet blir dyrere fremover. Dette vil gjøre at elkjeler blir en veldig kostbar driftsform, og anleggene har også meget dårlig brukstid, sa Olsen.

Brukstid på 500 timer

– Det beregnes nå 15 kWh per m2 til oppvarming av leiligheter. Men vi dimensjonerer fortsatt med over 30 watt per m2 i installert effekt, og det beregnes en brukstid på cirka 500 timer, sa Olsen. – Dette vil gjenspeiles i effektbruken på elkjelen. Vi får høye effekttopper når det er veldig kaldt og lite bruk resten av året. Dette vil føre til en ekstrem høy gjennomsnittlig energipris.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 12/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB