– Kan også bruke CO2-varmepumper til romoppvarming

– CO2-varmepumper egner seg best for større bygg som bruker mye tappevann, som hoteller, sykehjem, sykehus osv. Men det er også gjort forsøk på å bruke dem til romoppvarming.

– Utfordringen når du skal bruke CO2-varmepumper til romoppvarming, er at du må ha en mye høyere delta T enn man normalt har, sier rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening.

– For tappevann egner CO2-varmepumper seg veldig bra, fordi man der har et veldig stort temperaturløft. Skal man bruke dem til oppvarming i et bygg, må man opp i en delta T på i hvert fall 30 grader, sier Baardsen.

Rådgiver Bård Baardsen i Norsk Varmepumpeforening. Foto:Tekniske Nyheter

 

Når man skal bruke en CO2-varmepumpe til både tappevann og romoppvarming, er det veldig viktig at man forstår både styrken og svakheten med en CO2-varmepumpe og tilpasser varmeanlegget i forhold til det, sier Baardsen. – Det bør også være et betydelig tappevannsbehov i tillegg til behovet for romvarme for å få det til å fungere.

En teknologi som fungerer

– Dette er en teknologi som fungerer bra. Hos Tveita Borettslag har de opp mot 4 i årsvarmefaktor, sier Baardsen.

Installasjonen av CO2-varmepumper til tappevannsoppvarming i Tveita Borettslag var et pilotprosjekt.

– I det prosjektet har de hatt mange utfordringer, blant annet med rådgivere og leverandører som de mente ikke hadde tilstrekkelig kompetanse, men CO2-varmepumpene har de hatt lite problemer med, sier Baardsen.

CO2-varmepumpe ga mindre solceller

– Erichsen & Horgen har en del nullenergi- og plusshusprosjekter. I noen av disse prosjektene har de valgt CO2-varmepumper, sier Baardsen.

Bakgrunnen for det er at CO2-varmepumpene er mer effektive. – Skulle de installert en vanlig varmepumpe, måtte de ha hatt flere solceller for å produsere mer strøm. De mener det lønner seg å velge en CO2-varmpeumpe, som er noe dyrere enn en vanlig varmepumpe, og heller redusere antall solcellepaneler på taket, sier Baardsen.

De har i alle prosjektene valgt en varmepumpe for tappevann og en annen varmepumpe for oppvarming. – CO2-varmepumpen varmer da opp til 65 grader. Men skal du ha en mest mulig effektiv varmepumpe for romvarme, bør distribusjonstemperaturen ligge på 27 til 35 grader, sier Bård Baardsen.

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB