63 500 varmepumper ble solgt i de tre første kvartalene i 2018

Nå risikerer du å måtte vente på varmepumpen. – Still deg i kø, særlig hvis du skal bytte ut oljefyren, oppfordrer daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.

Prognosesenteret registrerer salg av varmepumper på oppdrag fra foreningen. Nå er over 1 million varmepumper i bruk i Norge, og statistikken hittil i år viser solid vekst. Dette melder Novap.

– Tallene har økt hvert kvartal i 2018, og spesielt i tredje kvartal tok salget av, opplyser Hagemoen. Økningen er på 33 prosent fra samme kvartal i 2017, og rekordinteressen merkes godt blant forhandlerne.

 

Rekordsalg av varmepumper gir travle tider for de som monterer pumpene. Foto: Norsk Varmepumpeforening

 

– Vi har ikke hatt sjansen til å hjelpe alle som har tatt kontakt, forteller Are Troli hos Nek AS på Årnes i Akershus. Interessen har vært uvanlig høy hele året, og Troli anslår at de kunne solgt minst 50 prosent mer av alle typer varmepumper hvis de hadde hatt bedre kapasitet.  – Det virker som alle firmaer har hatt veldig bra pågang i hele år, sier Troli.

Kald vinter, varm sommer og høye strømpriser

Flere forhold har bidratt til at stadig flere nordmenn velger varmepumpe; blant annet at årets vinter var kaldere enn vi har vært vant til de siste årene. – Så kom den rekordvarme sommeren, og mange ønsket kjøling. Det kan en luft-til-luft-varmepumpe levere veldig effektivt. Her klarte ikke bransjen å dekke etterspørselen, forteller Hagemoen. Og – som alltid – er energiprisen en viktig motivasjon for å kjøpe varmepumpe.

– I løpet av høsten har flere eksperter varslet høye strømpriser, og det får flere forbrukere til å handle, sier Hagemoen.

De aller fleste velger fortsatt luft-til-luft-varmepumpe, men salget av luft-til-vann- og bergvarmepumper har også økt mye siden i fjor. – Vi tror grunnen til det er at boligeierne skal kvitte seg med oljefyren. Mange har sittet på gjerdet lenge, men i sommer og høst har dette tatt helt av, fastslår Hagemoen. Har du oljefyr, må du gjøre noe innen 2020. Dette gjelder mange tusen boligeiere i Norge, og gir svært travle tider for de som skal gjøre jobben.

 

 

– I løpet av høsten 2018 har flere eksperter varslet høye strømpriser, og det får flere forbrukere til å handle, sier daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Norsk Varmepumpeforening.
Her avbildet på Varmepumpekonferansen 2018.  Foto: Tekniske Nyheter

 

– På nye oppdrag vi får nå, booker vi inn jobben i februar. Andre store aktører sier de ofte har tre måneders ventetid, opplyser Troli. Ønsker du å bytte ut oljefyren med varmepumpe, gjelder det å finne en forhandler eller rørlegger med solid erfaring og gode referanser.

– Det å skifte ut oljefyren med varmepumpe krever spesiell kompetanse. Dyktige, seriøse forhandlere er ettertraktede, så det er ikke smart å vente til neste høst med å gjøre noe. Da er det ikke sikkert du rekker fristen. Så still deg i kø, oppfordrer Hagemoen.

For en boligeier kan det være vanskelig å vite hvem som har kompetanse og hva som er en god løsning når oljefyren skal byttes ut. Derfor har Norsk Varmepumpeforening laget konkrete anbefalinger.

– Be om tilbud som følger disse anbefalingene, så kan du være tryggere på å få et godt anlegg, sier Hagemoen. 

  

Salg av varmepumper i Norge

Statistikk for de tre første kvartalene i 2018 viser totalt 63 500 solgte varmepumper, 27 % flere enn på samme tid i fjor. Særlig stor er veksten i tredje kvartal sammenlignet med 2017:

- Luft-til-luft-varmepumper øker med 29 %

- Luft-til-vann-varmepumper øker med 44 % 

- Bergvarmepumper (væske-til-  vann-varmepumper) øker med 30 % 

Kilde: Novap

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB