– Markedet for distribuert sol er 300 millioner mennesker

– I Afrika sør for Sahara, er det 600 millioner mennesker som ikke har tilgang til elektrisitet. Ifølge en analyse kan 200 millioner av disse nås med nettbasert utbygging, 100 millioner er best tjent med småkraftverk, mens hele 300 millioner mennesker er best tjent med at de har et eget solkraftverk på taket.

Dette sa daglig leder Øyvind Rideng i SUNami Solar på et webinar om distribuert solenergi, som ble arrangert av UN Global Compact Norge den 13. august.

Øyvind Rideng på felttur i Uganda sammen med Frøydis Archer. Foto: SUNami Solar

 

Et annet liv med distribuert sol

Rideng fortalte om en farmer på landsbygda i Kenya som hadde et lite jordstykke og en brønn som var 20 meter dyp, men ikke tilgang til elektrisitet. – Vi i SUNami Solar satte opp et solpanel som gjorde at vi kunne plassere en elektrisk vannpumpe i brønnen for å løfte opp vann, sa Rideng. – I tillegg har han et batteri som gjør at han kan lagre strøm til kvelden. Da bruker han strømmen til lys, tv og til å lade mobilen.

– Han kan også selge vann til sine naboer, og ta litt betalt når de kommer og vil lade mobilen, sa Rideng. – Han har fått et helt annet liv med distribuert sol.

Rideng mener det er dette det dreier seg om. Dette er forskjellen enkeltmennesker vil oppleve hvis vi installerer distribuert solenergi. – Vi må også tenke på hva distribuert sol kan frembringe av jobber. Med en gang du har strøm kan du starte en frisørsalong, du får kjølemuligheter som gjør at du kan etablere en butikk med kalde varer, eller en helsestasjon som kan oppbevare livsviktige medisiner, sa Rideng.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 26/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB