Aspelin Ramm og Undervisningsgbygg jaktet energityver

Onsdag 9. oktober gikk startskuddet for ”Fang energityven 2019”, for åttende år på rad. Grønn Byggallianse ble med Aspelin Ramm og Undervisningsbygg på jakt.

Aspelin Ramm har deltatt i alle år med flere bygg, og rullerer på hvilke bygg som gjennomgås fra år til år, melder Grønn Byggallianse.

I år hadde Aspelin Ramm spesielt fokus på fem eiendommer. Grønn Byggallianse ble med driftstekniker Øystein Lien rundt på Vulkan, hvor de blant annet var innom Bellona-bygget. – Jeg må berømme Aspelin Ramm og leietagerne deres, som hadde relativt god kontroll på byggene på Vulkan. Stort sett var det kun arealer som fremdeles var i bruk, som var opplyst, sier Kjell Petter Småge i Grønn Byggallianse

 

Undervisningsbyggs energijegere forbereder seg på jakten. Foto: Grønn Byggallianse

 

– Feier for egen dør

Noen energityver finner en likevel alltid, og det er særlig noen som går igjen. Eksempler på dette er:

- Lys som ikke reagerte på slukkesignalet fra SD-anlegget.
- Mangel på lysstyring i noen lokaler, hvor leietager glemmer å slukke før de går hjem. Dette løses med bevegelsesfølere.
- Sirkulasjonspumpe på vannbårent varmebatteri, som går selv om aggregatet er slått av. Dette har normalt en frostsikringsfunksjon som bør styres av utetemperaturen.

Småge anslår at den raske sjekken på Bellona-bygget avdekket en potensiell reduksjon på cirka 5 000 kWh/år. Dette utgjør cirka 1 kWh/m2/år, som er langt under det vi normalt finner. Tidligere år har snittet vært fra 7–10 kWh/m2/år. – Så ja, konklusjonen er at Aspelin Ramm og Bellona feier for egen dør, sier Småge.

 

Driftstekniker Øystein Lien i Aspelin Ramm på leting etter energityver. Foto: Grønn Byggallianse

 

Fanget energityver i fire Oslo-skoler

Undervisningsbygg jaktet etter energityver på Sofienberg, Fagerborg, Midtstuen og Oppsal skoler. Grønn Byggallianse ble med til Fagerborg skole, der kampanjen startet med middag og forberedelser for alle ”energijegerne”.

– Det enkle er ofte det beste, innledet energiledelseskoordinator i Undervisningsbygg Rita Næssén Barkholm, som forklarte hvordan man enkelt kan oppdage mulige energibesparelser på kveldsvandringen.
Energijegerne ble delt i ett lag for hver skole, med minst en energiingeniør og automasjonsingeniør sammen med drifterne på hvert lag. Målet var å høste erfaringer fra Fang energityven og eventuelt foreta korreksjoner, før dette blir noe som drift gjennomfører selv de neste årene.

For å forberede seg logget også lagene seg inn i byggenes energioppfølgingssystem (EOS) og SD-anlegg. I EOS er det ønskelig å kartlegge nattlast og hva energiforbruket går til om natten. I gjennomgangen av SD-anlegget ble det satt fokus på sjekk av kalenderstyring og nattmodus av ventilasjons-, varme- og kjøleaggregater.

Gode muligheter for å spare energi

Kveldsvandringen på Fagerborg skole, dannet et bilde man kanskje kan kalle typisk for driftssituasjonen på skoler rundt om i landet. Det ble avdekket rundt 15 radiatorer som hadde hundre prosent pådrag i fellesareal. I tillegg var en del PC-er og en prosjektor påslått. Ett av ventilasjonsaggregatene i SD-anlegget var satt med 9,5 timer lørdagsdrift alle helger fremover i tid. Undervisningsbygg beregner at jakten ga en besparelse på 4,08 kWh/m².

Fang energityven på Fagerborg skole ga dermed gode muligheter for fremtidige energibesparelser, ifølge Grønn Byggallianse. 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB