– Endrede krav i Enovaprogram fjerner lønnsomheten i bioenergianlegg på 1,2 til 5 MW

– Vi beklager at endringene i program for fjernvarme- og kjøling utestenger anlegg under 5 MW.

Dette skriver daglig leder Henriette Vivestad i Norsk Bioenergiforening og daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme i et brev til Enova.

  

Også anlegg under 5 MW vil gi betydelig effekt for avlastning av nettet, mener daglig leder Henriette Vivestad i Norsk Bioenergiforening og daglig leder Trygve Mellvang Tomren-Berg i Norsk Fjernvarme. Foto: Øystein Andreas Bjerke/Nobio

 

Endringene i program for fjernvarme- og kjøling trådte i kraft den 21. september. Samtidig trådte en positiv øking på 1–2 millioner i program for varmesentraler i kraft. – Til tross for økningen i program for varmesentraler, har endringen samlet sett ført til at lønnsomheten faller bort for anlegg i sjiktet 1,2–5 MW. Også anlegg under 5 MW vil gi betydelig effekt for avlastning av nettet, skriver Vivestad og Tomren-Berg.

De ønsker endringer som kan tette gapet som har oppstått. De foreslår blant annet å dele opp program for varmesentral i to; rehabilitering (som i dag med justering av sats) og nybygg. Dette fordi nybygg krever langt mer enn programmet per dags dato kan tilby.

– Vi ønsker samtidig at begrensningene i programmet reduseres betraktelig; spesielt for hva som kan støttes og hvor mye støtte som kan gis. For nybygg bør det, i tillegg til kjele, støttes med tilhørende/nødvendig utstyr, skriver Tomren-Berg og Vivestad. – Spesielt støtte til utvidelse av eksisterende nett, som gir mulighet til å legge rør fram til nye kunder, er helt sentralt. Dette vil øke utnyttelsen av eksisterende anlegg og vil optimalisere fordelene med allerede utførte investeringer i form av økt forsyningssikkerhet, klimagassreduksjon, nettavlastning med mer.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 2/2021. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB