Vindkraftinvestering uten subsidier

St1s og S-Groups fellesforetak TuuliWatti har besluttet å investere i utbyggingen av Viinamäki vindpark. Prosjektet er den første nordiske vindkraftinvesteringen av denne størrelsen, og gjøres uten offentlige subsidier. I fjor produserte St1s og S-Groups fellesforetak omkring 24 prosent av Finlands totale vindkraft.

Fem vindturbiner vil konstrueres i Viinamäki vindpark, og de er til dags dato de høyeste turbinene i de nordiske landene. Den nye vindparken vil være i drift fra 2019. Vestas´ V150-turbiner har en kraftproduksjonskapasitet på 4,2 MW, og tårnet er 175 meter høyt og bladene strekker seg 250 meter over bakken. Teknologiske fremskritt har muliggjort tårnhøyden, som også tillater en vesentlig større produksjon som følge av bedre vindforhold ved større høyder. Kraftproduksjonen fra V150 er opp til det dobbelte sammenlignet med tidligere vindturbiner og produksjonskostnaden for elektrisiteten holder seg under € 30/MWh. (NOK 324/MWh), melder St1.

 

Vindturbin i en av TuuliWattis vindparker i Ii kommune i Finland. Viinamäki vindpark vil bli bygd i samme kommune. Foto:St1

 

St1s og S-Groups fellesforetak TuuliWatti viser med dette pionerprosjektet vindkraftsektoren nå går inn i, en fase der vindkraft er kommersielt bærekraftig og kan driftes uten subsidier.

TuuliWattis nye strategi sikter seg inn på vekst

TuuliWatti fullførte sitt investeringsprogram på 650 millioner euro i fjor og vil nå utvide sine operasjoner fra kun å produsere elektrisitet til å også bli en leverandør av servicetjenester for vindkraftproduksjon.

På ti år har St1s og S-Groups fellesforetak TuuliWatti Oy vært Finlands ledende vindturbinoperatør, og de har bygget 1,4 terawattimer vindkraftkapasitet i Finland med en total produksjon tilsvarende omtrent all elektrisitet brukt til belysning i Finland. I fjor produserte St1s og S-Groups fellesforetak omkring 24 prosent av Finlands vindkraft.

– Viinamäki-prosjektet er et stort og viktig skritt for oss inn i en ny epoke. Vi forbereder oss på en teknologinøytral og markedsbasert æra der ulike produksjonsmetoder ikke lenger styres av separate insentivordninger, sier Jari Suominen, administrerende direktør i TuuliWatti. – Vi har lang erfaring og betydelig ekspertise innen vindkraft. Nå som vi har fullført vårt omfattende investeringsprogram er det å bevege seg inn i livssyklustjenester også et naturlig steg for oss, sier Suominen.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB