Svanemerket byggevirksomhet i Norden er doblet fra 2018

Den svanemerkede byggevirksomheten har vokst markant de siste årene. Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser at den er mer enn fordoblet på bare to år. Nå er mer enn 12 000 svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager ferdig bygget i Norden – og mer enn 22 000 er underveis.

Dette melder Svanemerket.

Store deler av Norge har de siste ukene vært stengt på grunn av Korona-pandemien – med store økonomiske konsekvenser. Fra flere hold blir det oppfordret til å gjenreise økonomien samtidig som vi reduserer klimabelastningen. Svanemerket er et godt verktøy for grønn vekst i for eksempel byggesektoren, og flere og flere tar det i bruk. Nye tall fra Nordisk Miljømerking viser at antallet svanemerkede leiligheter, hus, skoler og barnehager som enten er ferdige eller under bygging, er mer enn fordoblet fra januar 2018 til januar 2020.

Den svanemerkede byggevirksomheten skyter i været. Nye tall viser mer enn en fordobling på to år i Norden. Illustrasjonsbilde: JM Norge, Bergerløkka i Asker

 

– Det er inspirerende å se den svanemerkede byggeboomen vi nå har i Norden. Den viser at mange ulike bransjeaktører ser verdien av å bruke Svanemerkets strenge krav til bygg, byggeprosess og materialer for å redusere både klimabelastning og bruk av giftige kjemikalier – samtidig som man sikrer god bokvalitet, sier Anne-Grethe Henriksen, fungerende direktør i Miljømerking Norge.

Sjudobling i Norge på to år

I Norge har vi sett en sjudobling av svanemerket byggevirksomhet siden 2018. Da var 430 svanemerkede boenheter eller bygg underveis, mens tallet to år senere var økt med 710 prosent til 3 053. Mye av økningen skyldes at JM – en av Norges største boligleverandører – fra 2018 utelukkende har bygget svanemerkede leiligheter. Mange er under prosjektering og bygging nå, men både i Asker, Tønsberg og Holmestrand er det snart klart til innflytting.

 

Økning i Svanemerket byggeaktivitet. Illustrasjon: Norsk Miljømerking


– Det at vi valgte å svanemerke hele konsernets boligproduksjon er et naturlig skritt på veien mot å bli markedsleder innen bærekraftig boligbygging, sier Martin Asp, administrerende direktør i JM Norge.

84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig

Stadig flere er opptatte av miljøet. Hele 84 prosent ønsker å bo i en miljøvennlig bolig, men opplever at det er vanskelig å vite om en bolig er miljøvennlig eller ikke. Det viste en representativ undersøkelse YouGov gjorde for Miljømerking Norge i 2018.

 

 Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 14/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Et svanemerket bygg kjennetegnes ved:

– Lavt energiforbruk
– Godt inneklima pga. krav til dagslys, ventilasjon og fuktsikring
– Oppfyller strenge krav til miljø- og helseskadelige stoffer i både byggematerialer og kjemiske produkter
– Oppfyller strenge krav til bærekraftig sertifisert tre
– Høy byggeteknisk kvalitet, da både byggeprosess og det ferdige bygget kontrolleres av en uavhengig tredjepart for å sikre at prosess, materialer og bygg oppfyller de strenge kravene
– God mulighet for gjenbruk av bygningsdeler, fordi det er utarbeidet en loggbok over hvilke materialer og kjemiske produkter som er brukt i bygget, og hvor de er plassert.

Kilde: Svanemerket

    

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB