Skal skape fremtidens energisamfunn

I februar var den offisielle åpningen av prosjektet ”Smart Senja – Fremtidens energisamfunn”, et innovasjonsprosjekt som igjen gir folket på Senja muligheten til å bane vei for fremtidens energiløsninger. 

Dette melder Ishavskraft.

Med en rivende utvikling innenfor fiskeri, reiseliv og turisme har Nord-Senja et behov for strøm som er større enn det strømnettet klarer å levere i dag. Mer utfordrende blir det med fiskeribedriftenes utviklingsplaner, hotellsatsingen på Husøy og elektrifiseringen.

Fra venstre: Pilotkunde Jimmy Tøllefsen, Bjarte Hoff fra Universitetet i Tromsø og Gunn Tove Bjerkan fra Ishavskraft. Foto: Ishavskraft

 

– Tidligere var det vanlig å bygge ut og forsterke nettet ved kapasitetsbehov. Nå ser vi på innovative løsninger for å utnytte eksisterende kapasitet i nettet, samtidig som vi tester smart strømstyring og lokal strømproduksjon fra solenergi og batterilagring, sier Tom Eirik Olsen, handelssjef i Ishavskraft.

I tett samarbeid med lokalbefolkningen på Nord-Senja, lokalt næringsliv, ulike teknologileverandører og Universitetet i Tromsø, står Ishavskraft i bresjen for å utvikle fremtidens energisamfunn.

Kunder kan tjene penger på å ikke bruke strøm

I prosjektet utforskes en helt ny måte å bruke strømmen på, både i hjemmet og i de energitunge bedriftene. Gjennom et såkalt ”fleksibilitetsmarked” får kunder muligheten til å selge strømmen de ikke bruker på gitte tidspunkt av døgnet, hvor det er behov i strømnettet. En av de første til å teste løsningen, er fiskeren Jimmy Tøllefsen på Husøy.

– Til nå har jeg fått installert et smart strømstyringssystem som regulerer forbruket hjemme, uten at det har påvirket komforten min. Jeg sparer rundt 300 kroner i måneden i strøm, men potensialet er nok større, sier Jimmy Tøllefsen.

I disse to lokalsamfunnene, Senjahopen og Husøy, skal fremtidens energisamfunn skapes. Foto: Ishavskraft

 

Prosjektet er i gang med å teste utkobling av varmtvannstanken og nedjustering av temperaturen i gulvvarmen, for å frigi effekt når fiskeriene kjører produksjonen for fullt. På denne kan produksjonen gå uten at kapasiteten i strømnettet sprenges og strømbrudd oppstår.

– Ved å la oss regulere forbruket i hjemmet, og tilby fleksibiliteten sin til korte, gitte tidspunkt på dagen, vil Jimmy både spare penger på strøm og bli økonomisk kompensert for de timene han lar oss koble ut varmtvannstanken og gulvvarmen, sier Olsen.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 5/2020. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

  

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB