Ny mobil varmeløsning reduserer utslipp og bedrer arbeidsmiljøet

Mo Fjernvarme har tidligere levert fjernvarme til byggtørking ved oppføringen av blant annet Toyota Nordvik og Selfors sykehjem, men da via byggets permanente varmeanlegg. For å kunne levere fjernvarme i en tidligere fase og til flere byggeprosjekter, har de nå fått laget mobile enheter som kan kobles rett på fjernvarmeinntaket i bygget.

 

Mobil kundesentral og mobile varmevifter. Foto: Mo Fjernvarme AS


Denne løsningen er en svært miljøvennlig erstatning for tradisjonelle dieselaggregat (kokoverk). Etter å ha søkt i hele landet etter riktig utsyr, var det Brødrene Dahl i Mo i Rana som til slutt kom opp med den beste løsningen. Det mobile anlegget består av standard komponenter, men satt sammen på en måte som gir stor fleksibilitet og mobilitet. Prototypen har flere ulike tilkoblingsmuligheter og kan dermed tilpasses forskjellige byggeprosjekter og behov. – Anlegget kan driftes uten tilsyn, tar liten plass og har ingen utslipp av støy, CO2, NOx og sot som er vanlig på de tradisjonelle dieselaggregatene. Dette gir en betydelig forbedring av arbeidsmiljøet, sier daglig leder i Mo Fjernvarme, Terje Sund-Olsen i en melding.

Gode erfaringer

Hovedentreprenøren på det nye fellesbygget på Polarsirkelen videregående skole, HENT, har tatt i bruk prototypen etter at Mo Fjernvarme tok kontakt med prosjektlederen i fjor høst. Det var det miljøvennlige aspektet som først og fremst trigget entreprenøren. – Dette er et godt alternativ. Her brukes gjenvunnet energi, og denne løsningen bør være høyaktuell for flere når det gjelder tørking av bygg under oppføring. For oss har dette fungert veldig godt. Det er både driftssikkert, renere, gir mindre støy og dermed bedre HMS for bygningsarbeiderne. I tillegg er det en ren miljøgevinst, og det er det viktigste argumentet for å bruke denne løsningen, forklarer prosjektleder i HENT, Pål Høsøien. Fjernvarmen produseres fra gjenvunnet energi fra prosessbedriftene i Mo Industripark.

Erfaringene med prototypen så langt har vært så gode at HENT allerede har bedt Mo Fjernvarme om å levere flere varmevifter. Total kapasitet på det mobile anlegget vil da bli om lag 250 kW.

Kan redusere utslipp

Tall som fjernvarmebransjen har innhentet fra en rekke byggeplasser i 2015/106 viser at mengden varme som brukes til byggtørking i gjennomsnitt utgjør 70 prosent av det ferdige byggets forventede årlige varmebehov.

Det er vedtatt forbud mot fossil oppvarming av bygg fra 2020. Tørking av byggeplasser er foreløpig ikke pålagt nye miljøkrav fra myndighetene. Fjernvarmebransjen har frontet et forbud mot bruk av fossilt drivstoff også i byggefasen, og med denne typen mobile varmesentraler viser bransjen at det finnes svært gode alternativer.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB