– Norske priser følger de nederlandske

– Det er direkte falsk informasjon å påstå at norske fyllingsgrader og norsk forbruk har særlig stor påvirkning på norske kraftpriser. Det har ikke vært noe dramatisk ved utviklingen av fyllingsgraden eller forbruket hittil i år.

Dette sier Mads Løkeland til Tekniske Nyheter. Han har sett på prisutviklingen hittil i år (til og med uke 18). Løkeland har undersøkt forholdet mellom norske, tyske og nederlandske priser, norske fyllingsgrader og CO2-prisen (se diagram).

Kilde: Mads Løkeland

– Det ser ut som om norske priser, med små avvik, følger nederlandske priser, men det er variasjonen i tyske og danske priser som er avgjørende for om det er norsk import eller eksport, sier Løkeland.

Dersom vi ser på den spesielt høye pristoppen i uke 4, så er det ikke noe dramatisk med fyllingsgraden eller med norsk forbruk, sier han. – Det som førte til at den norske prisen fulgte den nederlandske, var at den tyske kraftprisen akkurat i denne perioden var høy, slik at det var lønnsomt å eksportere for fullt.

Han mener at det ikke hadde vært noe problem å senke den norske prisen en del, i denne perioden, ved å stanse eksporten. – Men dette er markedsstyrt, og den store kapasiteten på utenlandske kabler gjorde den høye eksporten mulig, sier Løkeland.
 FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB