Kutter CO2-utslipp med moderne brennerstyring

BKK monterer nå nye brennere og ny brennerstyring i Fana Varmesentral, som gjør at selskapet reduserer fossil oljebruk med cirka 75 000 liter i året. Heretter vil det kun bli brukt 300 liter fossil olje per år.

Dette er en reduksjon på hele 99,6 prosent, og den vil redusere CO2-utslippene med 195 tonn og NOx-utslippene med 228 kg årlig.

– Vi har brukt fossil olje fordi vi har en kjelepark fra 2002, som er bygd for å brenne fossil olje, sa driftssjef i fjernvarmesatsingen til BKK, Kjartan Aarbø, i en presentasjon på Fjernvarmedagene Urban Energi den 17. oktober.

Kjeleparken består av fire kjeler à 12 MW, til sammen 48 MW. – Disse kjelene er viktige for oss i beredskapssammenheng, men har ingen verdi for oss i forhold til energiforsyningen, sa Aarbø.

Fordi disse kjelene er hetvannskjeler, så må BKK teste sikkerhetsfunksjonene. – All fossil olje vi bruker, er i forbindelse med testkjøring. Fossil olje har ikke hatt noen rolle i energiforsyningen vår de siste åtte årene, sa Aarbø.

Bildet viser en av de nye brennerne som er installert i Fana Varmesentral. Foto: Kjartan Aarbø

 

Det er kjeleforskriften som gjør at BKK må brenne olje. – Vi har jobbet sammen med andre fjernvarmeselskaper og konsulenter for å utfordre Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) på disse kravene, sa Aarbø. – Uten at vi har nådd fram.

– Vi må starte hver kjele fire ganger hver måned for testing. Det blir ganske mye olje. Det brukes 75 m3 med olje hvert eneste år for å teste disse kjelene. Det er egentlig bare et stort tapsprosjekt, sa Aarbø.

BKK hadde egentlig gitt opp å få en løsning på dette, men så kom leverandøren Skåland Rør & Industrimontasje AS på banen. – De kom med en løsning som gikk på å bytte brennerstyringen med deres moderne PLS-baserte styring, som bruker en teknologi som er anerkjent fra offshorebransjen.

Driftssjef Kjartan Aarbø i BKK avbildet under innlegget på Fjernvarmedagene Urban Energi den 17. oktober. Foto: Tekniske Nyheter

 

Testingen av de nye brennerne kan gjøres som en simulering i PLS-en, istedenfor at BKK må starte opp oljekjelene om og om igjen. – Dette er noe driftspersonellet hos oss har brukt en hel dag på hver måned, nå vil de bruke 15 minutter per brenner, sa Aarbø.

– Dette var en veldig spennende idé som vi gikk for. Vi fikk Enova med på laget og skrev kontrakt med Skåland Rør & Industrimontasje AS, sa Aarbø. – I disse dager blir de nye brennerne montert.

– Dette er innovasjon som aldri har vært gjort før i Norge, og vi tror dette er en løsning som vil være aktuell for andre fjernvarmeselskaper også, sa Aarbø.

Det er nye Weishaupt Multiflame Low Nox-brennere som er installert, skriver Skåland Rør & Industrimontasje AS på sine websider. Det blir videre installert nye styreskap til alle de fire kjelene med ny revolusjonerende teknologi som gir den store reduksjonen i oljeforbruket knyttet til månedlige funksjonstester av oljekjelene, fra 75 m3 til et nytt årlig forbruk på cirka 0,3 m3

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 33/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her! 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB