Kiwibutikk leverer varmtvann til 60 leiligheter på nabotomten

Kiwi Dalgård vil, ved hjelp av solceller og grunnbrønner, produsere mer energi enn den bruker. Overskuddet leveres som varmtvann til radiatorene i 60 leiligheter på nabotomten. Kiwi Dalgård ble åpnet av Linda Hofstad Helleland den 7. september.

– Mange snakker om det grønne skiftet. Vi gjennomfører det, sier Kiwi-sjef Jan Paul Bjørkøy i en melding fra Kiwi.

Taket og veggene på Kiwi Dalgård er dekket av 560 kvm med solceller som skal produsere 56 000 kWh i året. Prosjektet benytter to typer solcellepaneler. Krystallinske solceller er den vanligste, og brukes i store deler av Europa. Tynnfilm er en annen type solceller, som skal fungere bedre ved overskyet vær. Prosjektet skal sammenligne effekten av disse to, og dette forskningsprosjektet er støttet av Enova.

 

Kiwi Dalgård. Foto: Kiwi

 

Solcellene er utstyrte med en batteripakke for å kunne lagre strøm som kan brukes når solcelleproduksjonen er lavere enn forbruket. Batteriene kan også lades opp ved kjøp av strøm på tidspunkter hvor nettet har lavere belastning. Batteripakken kan lagre 40 kWh.

Rundt butikken er det boret åtte 270 meter dype grunnbrønner som gir bergvarme tilsvarende 600 000 kWh i året. Sammen med varmegjenvinning fra kjøle- og frysedisker gir dette mer energi enn butikken bruker.

Overskuddsvarme fra Kiwis kjøle- og fryseanlegg gjenvinnes primært i ventilasjonsanlegget eller kan akkumuleres tilbake til grunnbrønnene og brukes på nytt.

Overskuddsenergien leveres som 35-40 graders varmtvann til radiatorer i boligprosjektet på nabotomten. Uttaket av energi fra grunnbrønnene reguleres ut ifra varmebehovet i butikk og boliger. Kiwi antar at boligene kan få inntil 500 000 kWh/år, noe som tilsvarer 1 kW kontinuerlig for hver av de 60 leilighetene.

Merkostnaden for miljøtiltakene er åtte millioner kroner. Enova har bidratt økonomisk med tre millioner kroner til utprøving av solcellene på butikken.– Denne miljøbutikken er et nytt eksempel på at Kiwi og NorgesGruppen går foran i en utvikling som vi i Enova setter utrolig stor pris på, og er helt avhengige av for å nå våre mål, sier administrerende direktør i Enova, Nils Kristian Nakstad.

 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet  finner i EnergiRapporten nr. 29/2017. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 Fakta Kiwi Dalgård

Byggherre: NorgesGruppen Eiendom

Areal: 1 250 m2

Energi:

– Totalt strømforbruk er beregnet til cirka 126 000 kWh

– Beregnet kjøpt strøm: 70 000 kWh/år

– Produksjon av strøm fra solceller: 56 000 kWh/år

– Mulig produksjon fra 8 grunnbrønner: 600 000 kWh/år

– Salg av varmtvann: 500 000 kWh per år

Merkostnad for miljøtiltak: 8 000 000 kroner

Enovastøtte: 3 000 000 kroner

Passivhus

Det er gjort flere tiltak for å bruke mindre energi:

- Økt mengde isolasjon i tak, vegger og gulv

- Trelags vinduer

- Aerogel

- LED-belysning

EOS/SD-anlegg: Bygget har SD-anlegg med energioppfølgingssystem.

Butikken har utover dette også gjenvinning av varm luft fra butikken og fra fryse- og kjøledisker til oppvarming av ventilasjonsluft.

Kilde: Kiwi                

 

Publisert: 29.9.2017

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB