Grønlandsk hytte drives med solceller og en brenselscelle

I Sisimiut på Grønland står Klimahytten-MBI. Den har siden 2016 vært under utvikling av selskapene Energig og MB Innovation.

Den første utgaven av hytten ble satt i drift i august 2020 og er siden testet og justert.

– Den har nå vært gjennom dens første mørke kalde vinter uten tap av komfort, sier Energig og MB Innovation i en pressemelding.

 

Foto: Energig/MB Innovation

 

Hytten er bygget av miljøvennlige materialer og utstyr med energi - og klimavennlig drift. Den er konstruktivt selvbærende og oppbygd i moduler, som gjør at den er lett å transportere og installere. Den kan derfor plasseres hvor som helst, både permanent og midlertidig.

El, vann og kloakk kan tilsluttes, men det er ikke et krav, for hytten kan fikse det selv. Kloakkbehandlingen er basert på et system som komposterer svart spillvann og renser grått spillvann.

På utsiden av hytten er det montert solceller med en effekt på 1,8 kW. De bidrar til energilagring, hvor overskuddsenergien akkumuleres og lagres i batterier eller i varmt vann.

5 kW metanol-brenselscelle

Det har tidligere vært en svakhet i hyttens bærekraft, på grunn av at den har vært koblet til en dieselgenerator. Det problemet har Energig nå løst, da det isteden er installert en 5 kW metanol-drevet brenselscelle fra SerEnergy.

 

 

 I hytten er det installert en brenselscelle fra SerEnergy. Foto: SerEnergy

 

Overskuddsenergien fra brenselscellen og solcelleanlegget akkumuleres i batterier og akkumuleringstanken. Overskuddstrømmen brukes til oppvarming og til å varme tappevann.

Brenselscellen er i drift i 2-3 timer i døgnet om vinteren, og noe mindre om sommeren. Den elektriske virkningsgraden på brenselscelle- systemet er på cirka 40 prosent.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB