Forus kjølesentral offisielt åpnet

Administrerende direktør Audun Aspelund i Lyse Neo, sto for den offisielle åpningen av Forus Kjølesentral tidligere i høst. Sentralen henter vann fra 120 meters dyp i Gandsfjorden.

Dette melder Lyse. – Sandnes har verdens beste varme- og kjøleløsning, sa Audun Aspelund, om fjernvarmen og frikjølingen som leveres til Havneparken.

Audun Aspelund, administrerende direktør i Lyse Neo, foretok den offisielle åpningen av Forus kjølesentral på Forusstranda sør. Foto: Lyse

 

Kjølesentralen er felles inntakskum også for den andre sentralen som står i Havneparken i Sandnes. Vannet pumpes til Sandnes via en 4,5 kilometer lang overføringsledning i Gandsfjorden. Kjølesentralen i Havneparken i Sandnes er en vekslersentral som veksler det kalde sjøvannet mot eksisterende kjølenett, slik at kundene får kaldt ferskvann til kjøling.

– Det er et miljøprosjekt av to årsaker. Det første er at det utnytter naturens egne ressurser med det kalde vannet på 120 meters dyp i Gandsfjorden. Det er andre er at det reduserer bruk av primærenergi ved å være 15–20 ganger mer effektivt enn kompressorkjøling. Lyse ligger langt fremme, og aktører fra resten av landet har meldt sin interesse for å komme og se hvordan det gjøres, sier prosjektleder Benjamin Knupper i Lyse Neo.

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB