25 prosent av energibehovet blir dekket av egenprodusert energi

Rema 1000s nye distribunal i Sandnes har en helhetlig energiløsning som gjør at bygget delvis er selvforsynt med elektrisitet. Potensialet for denne nyvinnende energiløsningen er stor også i andre bygg.

– Det unike med Rema 1000s nye distribunal er den helhetlige energiløsningen med lokal solenergiproduksjon, energilagring i bygget og avansert databasert styring av produksjon og forbruk. Vi regner med at rundt 25 prosent av energibehovet for Rema-bygget blir dekket av den egenproduserte energien, sier Bjørn Thorud, seniorrådgiver i Multiconsult i en pressemelding fra Multiconsult.

Rema 1000s nye distribunal har en helhetlige energiløsningen med lokal solenergiproduksjon, energilagring og avansert databasert styring. Foto: Rema 1000

 

Multiconsult har vært ansvarlig for å utarbeide og implementere energiløsningen i bygget, og har samarbeidet tett med Rema 1000 og rådgivningsfirmaet Evotek for å finne de beste og mest effektive løsningene. Tirsdag 18. september var det offisiell åpning av bygget.

– I Rema 1000 er vi opptatte av å drive både effektivt og miljøvennlig. Rema Distribunal Vagle er et eksempel på hvordan vi med innovativ teknologi kan spare både kostnader og energi, noe som kommer både miljøet og kundene til gode, sier Reidar Sørvåg, daglig leder ved distribunalen.

Datasystemer effektiviserer

Mye av taket på det 26 000 m2 store bygget i Sandnes er dekket med solcelleanlegg, og effektive løsninger i bygget gjør det mulig å realisere et bygg som er selvforsynt med store deler av energibehovet. Avanserte datasystemer sørger for å forutse kraftproduksjon og energiforbruk i forhold til vær og andre forhold, og å optimalisere driften av bygget.

Lagrer energi i batteri og vanntank

– Det som er enestående i dette tilfellet, er at den produserte energien nesten kun brukes i bygget, og ikke distribueres inn i det vanlige strømnettet, slik som et vanlig solcelleanlegg i stor grad ville ha gjort. I Rema 1000s distribunal blir energi som ikke brukes umiddelbart lagret i en stor batteripakke, slik at den også kan brukes når solcelleanlegget ikke produserer energi. I tillegg lagres energien som kulde eller varme i en stor vanntank, som avhengig av årstid tilfører bygget kjøling eller varme, sier Thorud.

 

Bjørn Thorud, seniorrådgiver i Multiconsult. Foto:  Multiconsult/Hampus Lundgren

 

Thorud påpeker også at en annen ting som er unikt, er at man basert på innhenting av værvarsel og planlagt aktivitet i bygget kan forutsi hvor mye energi bygget vil trenge de neste timene og døgnene. Dermed kan energiforbruk og lagring planlegges mye mer effektivt.

  

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 27/2018. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 
 
 
 

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB