Dansk vindkraftrekord i 2020

De danske vindmøllene produserte 16,27 TWh i 2020, noe som er en stigning i forhold til 2019, da møllene produserte 16,11 TWh.

Dette melder Wind Denmark.

Produksjonene tilsvarte 46,1 prosent av danskenes elforbruk, og andelen kunne vært 51 prosent hvis ikke produksjonen fra vindmøller var blitt nedregulert.

– Det er en god nyhet for den grønne omstillingen at vi når nye høyder i årsproduksjonen. Vi har en vindkraftandel som ikke noe annet land i verden kan vise til i sitt vindsystem, sier Jan Hylleberg adm.dir. i Wind Danmark.

– Vi opplevde også i 2020 en rekord i nedregulering, noe som betyr at de danske vindmøllene har vært stengt ned i perioder hvor strømmen kunne ha vært brukt i for eksempel varme- og transportsektoren, hvis etterspørselen og kapasiteten i el-nettet hadde vært til stede, sier Hylleberg.

Totalt ble det i 2020 aktivert 3 TW i nedregulering. Produksjonen ville, ifølge Wind Denmarks beregninger, ha ledet til en vindandel på omkring 51 prosent og en samlet produksjon på 17,7 TWh, hvis all strømmen fra vindmøllene hadde blitt brukt.

– Mengden av nedregulering er både en god og dårlig nyhet. Den høye mengden regulering fra vindmøller er et tegn på at vindenergi som teknologi er modnet og klar for å understøtte el-systemet der det er behov for det. På den andre siden er den høye mengden spesialregulering også et tegn på at det fortsatt er kapasitetsproblemer i el- nettet i Tyskland og at det mangler et fleksibelt el- forbruk her hjemme som kan utnytte den fornybare energien når den er til rådighet. Det er veldig irriterende og en utfordring, sier Hylleberg.

Den høye produksjonen fra danske vindmøller i 2020, skyldes at det blåste noe mer i 2020 enn i 2019, og at det var flere vindmøller i drift. 2020 var det første året Horns Rev 3 produserte hele året, og på land ble landvindmølleparken Thorup Sletten på 77 MW innviet. Det var den eneste kommersielle vindparken som ble tilsluttet nett i 2020.

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB