Dette melder Norsk Varmepumpeforening.

Har høye strømpriser gjort deg bekymret for strømforbruket? Med en varmepumpe er det enkelt å spare energi og likevel ha god komfort i boligen din.

 

Strømprisene er nå rekordhøye, med totalpriser over 1,4 kr/kWh ut fra gjennomsnittspriser i de siste ukene. NVE melder om mindre snømengder i fjellet enn normalt, og dette kan øke strømprisene ytterligere.

– Har du bolig som varmes opp med strøm, er det mye å hente på å gjøre noe med oppvarmingen. Dette er den desidert største delen av strømbruken, fastslår informasjonsansvarlig Einar Gulbrandsen i Norsk Varmepumpeforening.

Mye å spare med varmepumpe

Du kan gjøre noe med oppvarmingen på flere måter:
- Du kan få ned varmebehovet ved å etterisolere eller skifte til bedre vinduer.
- Du kan senke temperaturen inne. For hver grad du senker den, kan du forvente å spare 5 % på oppvarmingskostnadene, ifølge Enova. Med en vanlig enebolig blir det ca 700 kWh per grad du senker temperaturen, men da blir komforten dårligere.
- Du kan installere luft-til-luft-varmepumpe. Ifølge Enova vil en vanlig enebolig spare cirka 4800 kWh årlig med en slik varmepumpe. Med strømpris på 1,4 kr/kWh blir det 6720 kr spart hvert år.

 

Enkelt og lønnsomt
– Det å installere luft-til-luft-varmepumpe krever ingen store inngrep i boligen din, så det er et ganske enkelt tiltak, poengterer Gulbrandsen. En luft-til-luft-varmepumpe koster vanligvis mellom 15 000 kr og 30 000 kr.

– Normalt tar det bare tre til seks år før du har spart inn det varmepumpen koster, opplyser Gulbrandsen. Med høyere strømpriser går det enda raskere. 15 år er vanlig levetid for en luft-til-luft-varmepumpe som er korrekt installert og får nødvendig vedlikehold. På den tiden vil den spare 72 000 kWh.

Må monteres riktig

Varmepumpen må monteres riktig for at du skal få en optimal og energieffektiv løsning med høy komfort. Og du må bruke en kompetent fagperson til å gjøre jobben. – Alle som installerer luft-til-luft-varmepumper skal F-gass-sertifikat, understreker Gulbrandsen. Velger du en seriøs forhandler godkjent av Norsk Varmepumpeforening, kan du være trygg på at dette er i orden. Du finner en landsdekkende oversikt over seriøse forhandlere på varmepumpeinfo.no.

FAKTA Energibruk i boliger

              kWh/år           
 Oppvarming  14400
 Varmtvann  3600
 Belysning 2800
 Komfyr 800
 Oppvaskmaskin 730
 Fryseboks 640
 Vaskemaskin 520

Oppvarming, varmtvann og belysning er de største utgiftspostene i en gjennomsnittlig bolig med elektrisk oppvarming. Tall fra Enova for en bolig på 120 m2 med en familie på fire, og totalt strømforbruk 25 000 kWh årlig. Kilde: Novap