– Kalkmørtel med aerogel er på fremmarsj

– For et år siden, etter tre år på markedet, hadde Fixit AG levert 70 prosjekter med superisolerende kalkmørtel i Europa. Nå, ett år senere, har de passert 300 prosjekter og kurven peker rett til værs.

Dette sier markedssjef Per Jæger i Isokalk AS til EnergiRapporten. De representerer Fixit AG på det norske markedet. Kalkmørtel med aerogel er en sveitsisk oppfinnelse basert på et fireårig nasjonalt forskningsprogram i regi av blant andre EMPA (det sveitsiske SINTEF) og med Fixit AG som industriell partner. 

20 prosent av byggene ville brukt 60 prosent av energien

Forskningsprogrammet ble satt i gang som følge av en grundig kartlegging av alle bygg i Zürich. De ble grundig registrert i forhold til alder, type, størrelse og energiforbruk. – Man fant da at dersom man enøk-rehabiliterte alle bygg bygget etter 1930, samt bygger alle nye bygg etter de nye energiforskriftene, vil man sitte igjen med 20 prosent av alt oppvarmet areal i gamle bygg; mange verneverdige. Disse 20 prosent ville da legge beslag på 60 prosent av det samlede energibehovet til oppvarming, sier Jæger.

Forskningsprogrammet ble igangsatt for å finne ut hvordan man kan øke komfortnivået og redusere energiforbruket i den eldre bygningsmassen, uten å redusere bygningens utseende og historiske verdi, og samtidig sikre bygget lengre levetid og god bruksverdi.

 

I Bergsliens gate 12 B-C i Oslo testes kalkmørtel med aerogel for første gang i Norge. Foto:Tove Lauluten

I Bergsliens gate 12 B-C i Oslo testes kalkmørtel med aerogel for første gang i Norge. Foto:Tove Lauluten

 

– Resultatet ble superisolerende kalkmørtel med aerogel som sprøytes direkte på mur, betong og tre, fyller alle hulrom slik at ingen kondenslommer oppstår og som påføres helt homogent uten sprekker eller skjøter hvor vannet kan trenge inn, sier Jæger. 

På grunn av areogelet, som er hundre  prosent hydrofobisk, holdes regnvannet ute, samtidig som hele systemet puster og slipper vanndampen ut. Materialet er mineralsk basert og gir ingen grobunn for alger, soppangrep eller insekter. Det er motstandsdyktig mot brann og er et aktiv bidrag til brannsikkerhet i bygg.– Det er testet grundig av uavhengig tredjepart for farlige stoffer, og regnes som svært miljøvennlig og ufarlig for mennesker, sier Jæger. 

Kan brukes på nye og gamle bygg

 – Ofte kan 3 til 5 centimeter være nok til at veggene oppfyller TEK10-kravet, sier Jæger. – Renoveringsarbeid ved hjelp av kalkmørtel med aerogel kan redusere oppvarmingskostnadene med så mye som to tredjedeler.

Lang levetid

– Kalkmørtel vet vi kan stå i både 50 og kanskje 100 år, så lenge det er riktig behandlet. Aerogelet som benyttes, har vært utsatt for en aldringstest i laboratorium. Testen viste ingen endringer overhodet i en test på 50 år, sier Jæger.

 

Publisert: 20. mai 2016

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB