11 energimålere og gode rutiner førte til en besparelse på 300 000 kroner

I løpet av ett år har Sørlandsbadet redusert forbruket av fjernvarme med 40 prosent og strøm med fem prosent. Det betyr nærmere 300 000 kroner spart for badelandet som årlig har 200 000 besøkende gjester.

– Mange tror at det å drive badeland er synonymt med å bruke mye energi. Det er feil. Enkle tiltak og gode rutiner er stikkord i oppskriften på suksess, sier Atle Homme. Han er daglig leder ved Sørlandsbadet, og stolt over hva bedriften har fått til, melder LOS.

Bedre kontroll

Våren 2013 ble de første tiltakene satt i verk. Ved å montere energimålere på flere steder i anlegget, fikk man bedre kontroll på fjernvarmebruken. Dermed kunne energiforbruket til hvert enkelt basseng, ventilasjonsanlegg, gulvvarme, radiatorer og gatevarme måles hver for seg.

Atle Homme, daglig leder ved Sørlandsbadet i Lyngdal, til venstre, og teknisk leder Børge Sundnes. Foto: LOS

Til sammen ble det installert 11 målere. – Da kan vi med en gang se konsekvensene hvis det er feil på anleggene, og feilene blir oppdaget mye raskere. Hvis det plutselig blir brukt 30 prosent mer energi på et boblebad, så finner vi ut av det med en gang, sier teknisk leder Børge Sundnes ved Sørlandsbadet til EnergiRapporten.

Hvis vi hadde hatt bare en hovedmåler som hadde vist en økning på to prosent, så ville vi aldri ha reagert på det. Når du bare har en energimåler totalt sett, så er det også vanskeligere å få målt resultatene av de tiltakene vi gjør, sier Sundnes.

Manuell styring

– Blant annet fant vi fort ut at den automatiske styringen var for dårlig. Den klarte ikke å tilpasse seg bruken av anlegget. Dermed tok vi over kontrollen. Badet ble soneinndelt, og vi styrte energiforbruket manuelt, sier Sundnes. – Vi går rett og slett ned til ventilene i kjelleren og stiller pådraget.

 – Det er litt jobb, men når resultatene er så gode som nå, så er det en motiverende jobb. Vi skal bygge om automatikken vår slik at det blir sånn som vi nå kjører det manuelt, sier Sundnes til EnergiRapporten.

– Når du først begynner å jobbe med energisparing, så er det en stor motivasjon når man ser tallene, sier Sundnes. – Vi har bestilt ny programmering på flere anlegg nå. Da vil vi igjen kunne styre anleggene fra pc, slik vi gjorde før vi koblet de ned og gikk over til manuell styring, sier Sundnes.

Til tross for besparelsene opprettholdt Sørlandsbadet samme temperatur i basseng og luft. 
 

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 2/2016. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

 

 

Følg oss på Facebook

FORETAK

 

Tekniske Nyheter DA

Fjellveien 24
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB