Løsningen det er snakk om er konseptet Spark EDGE som ble lansert av Miris i fjor høst. Denne løsningen gjør at varmen fra datasentrene gjenbrukes til oppvarming av nærliggende bygg. I tillegg til at løsningen er energivennlig er den også støyfri, melder Miris i en pressemelding.


– Etter hvert som ”skyen” blir mer enn et lagringssted, men også et sted for beregninger, så blir det viktig å få disse utført så nært seg som mulig, sier Jan-Gunnar Mathisen, adm. direktør i Miris. Foto: Miris

 

I tillegg til Time kommune konseptutreder også Os kommune muligheten for å bygge et datasenter som kan forsyne bygg og anlegg med energi. Behovet for datasentre er ventet å vokse enormt i fremtiden. Især er behovet for såkalte EDGE-sentre ventet å øke, ifølge Miris. Dette er snakk om mindre datasentre som skal ligge så nær brukerne som mulig.

– Når guttene mine spiller dataspill, så vet de utmerket godt hvor kjapp ping-tiden er. Etter hvert som ”skyen” blir mer enn et lagringssted, men også et sted for beregninger, så blir det viktig å få disse utført så nært seg som mulig, sier Jan-Gunnar Mathisen, adm. direktør i Miris. Et norsk eiendoms- og teknologiselskap som utvikler bærekraftige bygg og teknologi for å øke produktiviteten i eiendomsbransjen.

Avstanden fra nettbruker til datasenteret blir viktigere og viktigere. Jo tettere på datasenteret brukeren sitter, desto høyere og mer stabil blir hastigheten. Det blir som en kortreist sky.
I dag er mange datasentre energiverstinger som krever svært mye strøm. Varmen som produseres slippes i tillegg rett ut i luften.

En femtedel av energiressursene på jorda

– Det haster å ta i bruk bærekraftige løsninger. Det finnes ni millioner datasentre på kloden i dag, og hvis vi ikke gjør endringer vil de i løpet av få år bruke opp mot en femtedel av energiressursene på jorda, sier Svein H. Olavesen, prosjektdirektør for Spark-konseptet i Miris.

Nå har de signert en avtale med finske Nokia, som skal levere dataløsningen og drifte pilotanleggene, som vil gjøre fremtidens datasentre til en ressurs for næringsparker og boligområder.
I Norge er Nokia fortsatt synonymt med et selskap som en gang var størst på mobiltelefoner. Det nordmenn ikke vet, er at selskapet ennå er en gigant med over 100 000 ansatte og en markedsverdi på nesten 300 milliarder kroner.

– Vi er svært glade for at Nokia liker vår løsning. De er giganter på utvikling av nettløsninger, og sammen skal vi utvikle og teste et produkt som ikke bare er bærekraftig, men som også leverer den kvaliteten nettbrukerne forventer, sier Olavesen.

I første omgang skal Miris og Nokia teste ut EDGE-løsningen i liten skala. Målet er at kommuner over hele landet etterhvert investerer i Spark. – Nå vil vi først sette opp et pilotprosjekt. Det vil gi oss svar som vi kan bygge videre på for å skape verdens beste datanettverk, sier Nokias strategiske sjef, Ole Christian Braathen.

 

FAKTA om EDGE

Med plassering sentralt i byen kan datasentre forsyne byggene rundt med energi. Samtidig kan solceller fra de omkringliggende husene produsere strøm til eget forbruk og til datasenteret. Ifølge mulighetsstudien kan byer med opptil 18 000 innbyggere bli selvforsynte med energi på denne måten. 

Studien viser også at energiforbruket i datasentre kan reduseres med opptil 40 prosent, sammenlignet med et ordinært datasenter, viser prospektet.

Kilde: Miris