Dette melder Novap. – Nå forventer vi å se resultater i form av økt konkurranse og reduserte priser som kommer forbrukerne til gode. Derfor mener vi at tiden har kommet for å avvikle støtten til disse to varmepumpetypene, sier markedssjef Gunnel Fottland i en pressemelding.

En viktig markedsdriver svekkes

Dette er ikke daglig leder Rolf Iver Mytting Hagemoen i Novap enig i. – Vi mener det hadde vært fornuftig å fortsette støtten. En undersøkelse Prognosesenteret har gjennomført, viser at om lag 60 % av luft-til-vann-varmepumper har gått til å erstatte oljefyring, opplyser han. Dette markedet vil i stor grad forsvinne neste år.
– Da gjenstår et marked for luft-til-vann-varmepumper på samme nivå som i 2015. Så markedet er ikke så modent som Enova påstår, sier Hagemoen. Samtidig synes han det er positivt at Enova fortsatt vil støtte væske-til-vann-varmepumper, vannbåren varme og akkumulatortanker.

– Hva skal Enova bruke pengene på?

Blant tiltakene Enova støtter i husholdninger, har luft-til-vann- og væske-til-vann-varmepumper vært de klart mest populære de siste fem årene. Bare i 2018 ble de forbigått av støtte til å fjerne oljefyrer og oljetanker.  – Vi er bekymret for hvordan Enova skal bidra til energieffektivisering i boliger, når de fjerner et av de klart mest populære tiltakene, sier Hagemoen. Enova sier selv at de ønsker å få flere til å gjøre en helhetlig oppgradering av boligen.

– Vi mener det er veldig fornuftig å etterisolere og bytte vinduer, men terskelen for å få støtte til helhetlig oppgradering er veldig høy, mener Hagemoen.

Varmepumpe ti ganger så populært

Det viser også Enovas egne tall for ulike støttetiltak. – Hittil i år har over ti ganger så mange fått støtte til luft-til-vann-varmepumpe som til oppgradering av bygningskroppen, opplyser Hagemoen. 2666 har fått støtte til luft-til-vann-varmepumper, 238 til oppgradering av bygningskroppen, viser tall for 2019 innhentet den 26. september.

– Vi vet at det fortsatt er et stort potensial for energieffektivisering i boligsektoren. Vi mener det er viktigere enn noensinne å realisere dette potensialet – ikke minst for å redusere behovet for kontroversielle vindkraftutbygginger. Da er det synd at Enova fjerner støtte til de mest populære tiltakene i boliger, sier Hagemoen.

Kutter i flere støttesatser

Foruten å fjerne støtten til luft-til-vann-varmepumper og avtrekksvarmepumper, kutter Enova støttebeløpet til flere andre tiltak. Endringene fra 1. april blir som følger:
• Støtte til luft-vann-varmepumpe og avtrekksvarmepumpe avvikles
• Maksimal støtte til balansert ventilasjon reduseres med kr 5 000
• Støtten til solceller reduseres med kr 2 500
• Støtten til solfangere reduseres med kr 5 000

Enova har tidligere varslet at støtten til å fase ut oljekjeler og parafinkaminer forsvinner når fyring med fossil olje blir forbudt 1. januar neste år.