Prisen "Årets solstråle" deles ut av Norsk solenergiforening til en person eller virksomhet i Norge som i forhenværende år har utmerket seg i sin innsats for å fremme bruk av solenergi, eller over flere år har vært en drivende kraft for å fremme bruk av solenergi. Prisen ble delt ut for første gang i 2013.

Fra 2 euro og 70 cent til 27 cent

– Tusen takk, det var veldig hyggelig å få prisen, sa Thorud da han mottok prisen. Han jobber til daglig som seniorrådgiver i Multiconsult, og har jobbet med solenergi i ti år. – Det har vært litt av en reise. Da jeg begynte kostet det 2 euro og 70 cent per watt for en solcellemodul, nå koster det 27 cent per watt, så det er ti ganger billigere nå enn da jeg begynte, sa Thorud.

– Det har ikke vært en kjedelig dag i de ti årene jeg har jobbet med sol- energi, og vi flytter grensene for hva vi får til, hele tiden, sa Thorud.

Har brent for solenergi

– Årets solstråle har brent for sol- energi lenge før energiformen viste antydning til et gjennombrudd her til lands, og allerede i 2011 fikk han oppgaven med å skulle bygge opp et solenergimiljø i rådgiverselskapet hvor han jobber, sa styreleder Bjørn-Yngve Kinzler-Eriksen i Norsk solenergiforening da han delte ut prisen.

– Fra å være eneste ansatte på fagområdet, har han gjennom klokkertro på solenergiens fordeler, koblet med stor arbeidskapasitet og kompetanse, fått på plass en solenergiavdeling som per i dag teller rundt 20 ansatte.

Kinzler-Eriksen sa videre at Thorud er en sann tilhenger av å dele kunnskap og erfaringer med det mål å fremme bruken av solenergi. Han er mye brukt som foredragsholder og kursleder, og det går sjelden lang tid mellom hver gang han blir intervjuet som solenergiekspert i media. Men selv om årets prisvinner i høyeste grad er en solenergientusiast, er han på ingen måte en person som overdriver eller forskjønner. Etterrettelighet settes i høysete, og han er opptatt av at kunder, og andre, skal forstå både mulighetene og begrensningene ved de forskjellige teknologiene og systemløsningene. På denne måten er han også en viktig pådriver for en ansvarlig utvikling innen solenergi i Norge.

– Årets solstråle blir ofte beskrevet med superlativer som "hyggelig", "inspirerende", "profesjonell" og "innovativ", og som ambassadør for en ung bransje i vekst er han gull verd, sa Kinzler-Eriksen.