Snødepot vil gi 3 GWh med kjøling

– Vi planlegger å samle opp cirka 50 000 m³ med snø i løpet av vinteren. Snøen vil bli dekket til med flis og lagret til sommeren, da vi skal ta den ut som spisslast. Vi har dimensjonert anlegget slik at vi kan ta ut 5 MW i momentan effekt, og dette vil gi cirka 3 GWh i kjøleenergi.

Dette sier områdeleder for VVS, Per Bjørnar Børresen, ved Oslo Lufthavn Gardermoen til Tekniske Nyheter. – Så vidt vi vet er det ikke andre flyplasser som har denne løsningen, og den finnes heller ikke andre steder i Norge. Vi fikk ideen fra Sundsvall sykehus i Sverige. Der har de erstattet kjøling fra kjølemaskin med kjøling fra et termisk snølager hvor de samler opp snøen i løpet av vinteren, dekker den til og tar ut kjøling derfra som frikjøling, sier Børresen.

 
Ideen til snødepotet fikk Oslo Lufthavn fra Sundsvall sykehus i Sverige. Bilder viser snødepotet ved Sundsvall sykehus. Foto: Per Bjørnar Børresen

Det totale kjøleeffektbehovet på Oslo Lufthavn er 19 MW. – Vi har estimert et energibehov til kjøling på cirka 14 GWh, sier Børresen.

– Vi har dimensjonert for at vi får ut to grader på det vannet som veksles mot fjernkjøleanlegget. Vi veksler det mot 17 grader, sier Børresen. – Kjølefaktoren blir veldig høy, på grunn av at det eneste vi bruker av effekt er til sirkulasjonspumper.

 

 

Systemskisse av termisk snølager. Kilde: Oslo Lufthavn/Kent Enstrøm Grafikk og Illustrasjon

Henter snø fra rulle- og taxebane

Snøen i depotet skal komme fra rulle- og taxebanen på Gardermoen. – Ved brøyting på Gardermoen samler man først opp den rene snøen og kjører den bort, sier Børresen. – Deretter legger man ut kjemikalier for å holde banene frie for is. Den snøen som faller etter det, vil være forurenset da den inneholder baneavisningskjemikalier.

– Den forurensede snøen brukes ikke, den ønsker vi å bli kvitt så tidlig på våren som mulig, mens den rene snøen havner i snødepotet og skal brukes til kjøling utover sommersesongen, sier Børresen.

Dette er et utdrag av en sak som du i sin helhet finner i EnergiRapporten nr. 12/2014. Du kan bestille abonnement på EnergiRapporten her!

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB