Skorstein i småhus og økt frihet til å velge elektrisitet

Forslag til nye energikrav er nå sendt ut på høring. Nye energikrav skal gi mer klimavennlige bygg som sparer miljøet og naturen for fremtidens generasjoner.

Dette melder Kommunal- og moderniseringsdepartementet. – Bygg står for 40 prosent av energibruken, og dette må vi redusere. De nye kravene er en oppfølging av Klimaforliket, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.

– De nye kravene er enklere enn de gamle, og boligeierne vil også merke at energieffektive bygg gir lavere strømregning, sier Sanner.

Forslaget til nye energikrav er forenklet slik at det blir økt frihet til å velge elektrisitet, det vil si panelovner og el-kjeler, til oppvarming i nye bygg. I tillegg kan flere fritidsboliger få unntak fra energikravene. Grensen for slike bygg foreslås hevet fra 50 til 70 kvadratmeter.

Det blir også forslått å innføre krav om at småhus skal bygges med skorstein.

 

 Det er  forslått å innføre krav om at småhus skal bygges med skorstein. Foto: Tekniske Nyheter


40 prosent av all energi i Norge brukes i bygg. Det er et stort potensial for å spare energi. Nå vil regjeringen at vi skal få en mer miljøvennlig bygningsmasse.

– Det har vært en stor utvikling i miljøvennlige og energieffektive bygg de siste årene. Forslag til nye energikrav ligger på passivhusnivå. Det betyr energieffektive bygg som holder på varmen og bruker effektiv teknologi, sier Sanner.

Forslaget går ut på at nye boliger blir 26 prosent mer energieffektive og nye kontorbygg blir 38 prosent mer energieffektive sammenliknet med dagens krav.

Nye krav kan spare like mye energi som 50 000 til 60 000 husholdninger. Det tilsvarer energiforbruket til om lag alle hus i Stavanger.

Regjeringen sendte den 16. februar de nye energikravene på offentlig høring med en frist på tre måneder til 18. mai 2015. Vi tar sikte på at nye krav kan gjelde fra 1.1.2016. Det er Direktoratet for byggkvalitet som har ansvaret for høringen.

Les mer om forslaget til nye energikrav her!

 

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB