Hybrid fiskebåt får 25 prosent lavere drivstofforbruk

Rederiet Hans Angelsen og Sønner går nye veier. Deres nye fiskebåt blir den så langt største fiskebåten som skal bruke batteri til framdrift. Fiskebåten MS Angelsen Senior blir verdens første av denne størrelsen som får en batterihybrid-løsning. Enova bidrar med over 2,7 millioner kroner til klimaløsningene om bord.

I fiskerinæringen finnes det fra før kun ett batterihybridisert fartøy – den mye omtalte elsjarken «Karoline». Markedssjef Ole Aksel Sivertsen  i Enova mener fiskebåten til Hans Angelsen og Sønner er en god oppfølger og et naturlig neste steg i elektrifiseringen av næringen, melder Enova.

 

Kilde: Marin Design

 

– Med sine 21 meter er Angelsen Senior en god del større. Prosjektet blir derfor viktig for å introdusere nye deler av fiskerinæringen for elektrisk drift. De fleste – om ikke alle – garnbåter kan med fordel ha en tilsvarende løsning, sier Sivertsen og legger til:– Fiskebåter har større begrensninger knyttet til plass om bord og vekt på utstyr enn mange andre båttyper hvor batterier er tatt i bruk, som for eksempel ferger og offshore. At løsningene nå er gode nok til at de også kan tas i bruk av fiskere, viser at batterirevolusjonen til sjøs holder fram.

Batteridrift og varmegjenvinning av kjølevann vil kutte båtens årlige CO2-utslipp med 200 tonn. Når motorene går, lades batteriene samtidig. Batteriene kan også lades med strøm fra land når fartøyet ligger ved kai.

– Dette tror vi blir ufattelig bra. Driftstiden på dieselmotorene går ned med 75 prosent, og det blir 25 prosent lavere drivstofforbruk. Det har også vært en motivasjon for oss å redusere støy om bord. Båten vil gå på batteri når vi fisker, produserer og ligger stille på feltet, sier reder Øystein Angelsen.

 

Publisert: 6.9. 2017

 

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB