Bølgekraftinstallasjon på plass utenfor Runde

I februar ble en bølgekraftbøye fra selskapet Waves4power plassert utenfor Runde på Sunnmøre.

Selskapet utvikler flytende, fast forankrede bølgekraftanlegg av typen WaveEL. Selskapet har fått tillatelse til å ha et anlegg av denne typen i inntil tre år omtrent 500 meter vest for Måganeset på Runde i Herøy kommune. 

Bøylen er 42 meter lang og 8 meter bredt. Og det er bygd for å klare 24 meter høye bølger. Tanken er at det skal ligge flere bøyer i en gruppe på ti og kanskje opp mot hundre bøyer.

 Bøylen er 42 meter langt og 8 meter bredt. Og det er bygd for å klare 24 meter høye bølger. Tanken er at det skal ligge flere bøyer i en gruppe på ti og kanskje opp mot hundre bøyer.

Bølgekraftbøyen til Waves4power. Foto: Waves4power

 

Prototypen er av fjerde generasjon i selskapets 40-årige historie, så mye penger og mange utviklingstimer har gått med for å finne den optimale størrelsen på bøyen, melder SVT.
– Det er en bøye som fungerer som en sykkelpumpe. Den ligger som et rør og pumper vann hele tiden som vi omsetter til energi, forklarer daglig leder i firmaet, Ulf Lindeløf i Waves4power til NRK, om den 42 meter lange installasjonen.

Lønnsomhet i bølgekraft har hittil vært vanskelig, men til havs kan dette være veldig lønnsomt.– Strømmen er veldig dyr ute på fiskeoppdrettsanleggene og oljeplattformene, og det kan vi i prinsipp konkurrere med, sier Lindeløf.

Svein Gjelseth er utviklingsnavigatør i Vanylven utvikling. Han ser store muligheter med nyvinningen. – I våre dager er det veldig mye snakk om havrommet og mulighetene der ute. I den sammenhengen så trenger man elektrisk kraft, og det er ikke bare enkelt å dra med seg en kabel med landstrøm langt ut i havet, sier han til NRK. – Her kommer bølgekraftverket til sin fulle rett, og vi ser store muligheter med tanke på oppdrettsnæringen og andre områder.

 

Publisert: 10. mars 2016

FORETAK

 

Tekniske Nyheter AS

Glomboveien 33
1678 Kråkerøy

Kontakt oss

ANSVARLIG REDAKTØR

 

Stig Granås

 

Se personvernerklæring

FACEBOOK OG RSS

Følg oss på Facebook Abonner på RSS feed

Kopirett © 2013
Tekniske Nyheter

 

Webdesign & drift: JKWEB